Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Uprawnienia użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Skie
Witam,
w jaki sposób mogę ustawić w bazie danych "przywileje" użytkownika tak by mógł on ingerować tylko na bazy danych stworzone przez siebie i jednocześnie NIE widział baz zakładanych przez innych użytkowników ani nie mógł w nie ingerować?

Z góry dzięki za odpowiedź :-)
jmail
ściągnij MySQL Administrator i zarządzaj serwerem dowoli graficznie. Jest na tyle intuicyjny, że sobie poradzisz
Skie
A bez ściągania tego?
Chodzi mi o to, że wiem jak stworzyć użytkownika, który nie będzie miał dostępu do stworzonych już baz danych, ale mimo wszystko widzi je na liście ;-/

Mowa o phpMyAdmin
jmail
a z czego korzystasz? poza tym to normalne że user widzi jakie bazy są w bazie danych. dopiero na etapie łączenia są sprawdzane uprawnienia do danej bazy. Tak to działa w MySQL Postgre SQL Server - w czym problem?

Jak nie chcesz, żeby widział popraw oprogramowanie tongue.gif
webmaniak
Witam!
Ja mam podobny problem. Mam serwer na fedorze, jest php5, apache itd. i oczywiście jest phpmyadmin. Jako admin mam do pma dostęp jednak chce stworzyć kilka kont dla innych osób. Osoby te mają mieć dostęp tylko do własnej bazy.
jmail napisał:
Cytat(jmail @ 8.10.2009, 21:31:55 ) *
a z czego korzystasz? poza tym to normalne że user widzi jakie bazy są w bazie danych. dopiero na etapie łączenia są sprawdzane uprawnienia do danej bazy. Tak to działa w MySQL Postgre SQL Server - w czym problem?

Jak nie chcesz, żeby widział popraw oprogramowanie tongue.gif

Ale właśnie chodzi o to że jak założyłem konto i dałem dostęp tylko do własnej bazy to ów user ma dostęp do innych baz-co więcej może je edytować. Inni userzy mogą widzieć inne bazy, ale najlepiej jakby nie mogli ich edytować. Proszę o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.