piotrooo89
16.10.2009, 21:35:43
Witam,
co byście poradzili w sytuacji w której chęć zrobić coś a'la More... albo Czytaj więcej w artykule w Wordpressie? Mam kilka opcji na ten temat i nie bardzo wiem na którą się zdecydować. Najbliższe jest mi zrobienie tego w jQuery, tylko może bardziej opłaca się w PHP. Co tym sądzicie?
vokiel
16.10.2009, 21:56:20
A czy na stornie, gdzie chcesz umieścić te czytaj więcej będzie jeden wpis, czy kilka?
Bo jeśli kilka, to lepiej odnośnik do pełnej wersji artykułu, czyli nowy adres, wskazujący bezpośrednio na wpis.
Jeśli nie, jeśli wpis jest tylko jeden na stronie, a wyświetlona jest tylko część to wtedy rozwinięcie w js jak najbardziej.
piotrooo89
16.10.2009, 21:59:53
dane trzymam w bazie, i teraz chce żeby pojawiło się krótkie intro do artykułu, później czytaj dalej np klikamy i mamy cały artykuł na tej samej stronie tylko że rozwinięty. no chyba że lepiej na osobnej stronie jak radzicie, ten drugi pomysł jest banalnie prosty, aczkolwiek czy się opłaca, czy może lepiej wygląda jak mamy ładnie animowane w jQuery?
Kszyhuu
17.10.2009, 12:00:28
jQuery nie będzie chyba najkorzystniejszym wyjściem. Najlepiej będzie chyba, jak napisał vokiel zrobienie odnośnika do innego adresu + na górze strony zrobić coś w stylu 'kolejny wpis' i 'poprzedni wpis'. Przy sporej ilości wpisów jQuery nie będzie wyglądało najlepiej.
rezik
17.10.2009, 12:43:17
możesz to wykonać tak, że pobierasz na stronie np. głównej całą treść artykuł ale obcinasz jego zawartość np. tylko do 5 zdań, niżesz umieszczasz bezpośredni odnośnik do strony z całym artykułem. Niestety w wypadku gotowego systemu takiego jak Wordpress potrzeba będzie się trochę nagimnastykować

A w JQuery można rozwijać wiele ukrytych bloków na tej samej stronie, ja to mam wykonane u siebie tak:
Kod
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function(){
$(".link").click(function () {
$("pre#"+this.id+"pre").slideToggle("medium");
});
});
</script>
przykład:
http://rportfolio.pl/aartykulySkryptForumkod wygląda tak:
Kod
<a class="link" id="1">Pokaz/Ukryj</a> //nowy brok = zwiększenie id o 1 (ręcznie)
<pre id="1pre"> //tutal tak samo = jeśli id linku = 3, to id <pre> też równa się 3 i 'wysuwa' tylko ten jeden unikalny blok (spośród wielu na stronie)
vokiel
17.10.2009, 14:52:26
@rezik chyba nie uważasz, że piotrooo89 nie będzie potrafił sklecić tych kilku linijek js... Chodzi o pomysł, za i przeciw, sposób rozwiązania.
Na przykładzie wordpress'a, tam mamy np stronę startową, czy stronę tagu, kategorii, na której pojawiają się zalążki, krótki intro wpisów, kliknięcie na wpis przenosi do strony tego konkretnego wpisu. Jeśli tak jest skonstruowana strona, że każdy wpis ma swój unikalny adres, to takie rozwiązanie IMHO jest najlepszym rozwiązaniem. Można by tu wpleść jQuery, ale na zasadzie, że wypisać tylko tytuły artykułów, ewentualnie pierwsze zdanie, i zrobić przycisk na zasadzie pokaż trochę więcej, wtedy rozwinąć i pokazać np pierwszy akapit, ale treść artykułu już na nowej stronie.
Jeśli konstrukcja strony jest inna, to można rozważyć inne rozwiązanie, jednak nie mamy tu zbyt dużo informacji jak to wygląda i ciężko jest gdybać.
Gdzieś się spotkałem, że nawet przy pierwszej strukturze, na stronie z danym artykułem nie jest on wczytywany w całości, bo ponoć wielu użytkowników, tylko zagląda na stronę i nie zawsze czyta, wtedy jest jakieś ograniczenie transferu, zasobów, przyśpieszenie. Niby też tak można zrobić, że nawet strona z pojedynczym artykułem będzie pokazywała tylko pierwszy akapit, a reszta na żądanie. Ciekawe tylko czy to się przyjmie....
piotrooo89
17.10.2009, 17:04:56
może macie racje, zrobię dodatkową kolumnę do pokazywania tych kilku zdań i będę ja bezpośrednio na głównej stronie pokazywał odnośnik i pelna wersja tekstu.
a powiedzcie mi jak wam się podoba rozwiązanie riddle-ja coś takiego chcę docelowo osiągnąć.
http://perfectionorvanity.com/ chodzi mi dokładnie o czytaj dalej>, tak mniej więcej również u mnie by to wyglądało, po on widzę pobiera całą treść i obcina trochę po jakimś kawałku tekst. co o tym myślicie dobre rozwiązanie czy raczej kiepskawe?
rezik
17.10.2009, 20:38:13
Cytat
on widzę pobiera całą treść i obcina trochę po jakimś kawałku tekst. co o tym myślicie dobre rozwiązanie czy raczej kiepskawe?
tak, KISS ;P
piotrooo89
17.10.2009, 20:55:12
zrozumiałem, zrobię bez wodotrysków