Pracowałam sobie spokojnie kilka lat na Eclipse z różnymi wygodnymi wtyczkami dla PHP i innych języków niezbędnych przy projektowaniu stron WWW. Ponieważ miałam ostatnio awarię i musiałam przeinstalować system przyszło mi do głowy, żeby sobie zainstalować nowszą wersję Eclipse. Podkusiło mnie, żeby spóbować EasyEclipse fpr PHP. No i jak to zwykle bywa w takich sytuacjach zachwycona nie jestem. O ile miło zaskoczył mnie powrot do koncepcji podświetlania wskazanych zmiennych (i funkcji) o tyle z resztą mam poważny problem. Może za wcześnie się zniechęciłam, ale póki co nie moge okiełznać:
- kolorowania składni html w plikach .php
- automatycznego wstawiania tasków poprzez wpisanie w komentarzu TODO
- nie mogę znaleźć żadnego Code completion czy Code tip
Może za szybko się zniechęciłam, może muszę coś doinstalować. Kto to wie? W każdym razie zaczynam mieć wątpliwości i myśleć o innych edytorach. Moja uwaga skupiła się tymczasem na phpDesigner. Ma on tę wadę, że trzeba za niego płacić, ale chyba już dorosłam do tego. Pewnie najlepiej by było ściągnąć triala i popróbować, ale pomyślałam, że może są tu ludzie, którzy znają oba te edytory i będzie im się chciało skrobnąć kilka słów.
Panowie, będziecie tak mili?