Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]jak zmienić wartość ze znakiem na bez znaku?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fixer
mam takie dane
0
-6
-2
-3

liczby te wyciągam z mysql

i chcę otrzymać wartości bez znaku czyli
0
6
2
3

jak to zrobić?
marcio
  1.  
  2. $liczby = str_replace('-', '', $liczby);
  3.  

Fixer
ok a jak teraz obciążyć tymi obliczeniami bazę danych mysql pomijając tym samym funkcje w php?
marcio
Tzn?Chcesz zamienic te znaki za pomoca zapytania sql?
Fixer
Cytat(marcio @ 23.10.2009, 00:09:47 ) *
Tzn?Chcesz zamienic te znaki za pomoca zapytania sql?

dokładnie smile.gif
koderrr
tak chyba prosciej

http://php.net/manual/en/function.abs.php
karolrynio
  1. SELECT ABS(kolumna_z_liczbami) FROM TABELA;

Więcej informacji pod adresem:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mat...ml#function_abs
thek
Mam pytanie. Jaka funkcja matematyczna sprawia, że liczba traci swój znak i w wyniku dostajemy liczbę nieujemną? A jak działamy na liczbę, by zmieniła znak na przeciwny? Odpowiedź pierwsza -> wartość bezwzględna, czyli w języku programistycznym (chyba każdym, ale nie miałem do czynienia z wszystkimi językami programowania na świecie winksmiley.jpg ) przytaczane wyżej ABS. Odpowiedź na drugie: postawienie przed liczbą znaku minus, co liczby dodatnie zamieni na ujemne, a ujemne na dodatnie. Spałeś na matmie przez całą podstawówkę, gimnazjum i liceum, a być może i studia?
maly_swd
"Odpowiedź na drugie: postawienie przed liczbą znaku minus", hmm "postawieni"? chyba pomnozeniem przez -1;)
thek
Chciałem mu tylko zobrazować to smile.gif Postawienie przed liczbą minus to nic innego jak mnożenie przez -1, o czym mówisz smile.gif ----4 wygląda może bezsensownie i lepszy byłby -(-(-(-4))) ale to to samo, podobnie jak -1*(-1*(-1*(-4))). Kwestia spojrzenia i skracania rzeczy pomyślanych winksmiley.jpg Choć jak sądzę, autor z tym abs dostał już co chciał.
koderrr
odpowiedz na drugie pytnie

1. if ($liczba > 0 )
  2. {
  3. $liczba=$liczba*(-1);
  4. }
maly_swd
a nie szybciej $liczba=abs($liczba);?
Fixer
Wniosek: Błahostki zawsze dają się rozwiązać na miliony sposobów smile.gif

PS. dzięki wszystkim za wzięcie udziału w tej dyskusji...
nospor
ja tylko dla formalności przeniose do właściwego działu "przedszkole". Dział php to nie ten poziom dla tego tematu

edit: usuwam pare postow na wniosek autora.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.