thomas2411
29.10.2009, 14:27:39
Witam
Mam problem z ustawieniem właścicieli plików. Mam serwer na RedHat Enterpr. 5.4 Tam postawiony jest apache, który działa jako apache:apache. Pliki strony internetowej mają też takiego właściciela:grupę Chciałbym teraz skonfigurować VSFTPD tak, abym mógł lokalnym userem, albo też innym, logować się na FTPa (ustawiłem, że może sobie biegać po całym serwerze bo o to mi chodzi) i wgrywać pliki do strony do katalogów, którego właścicielem jest apache:apache. Wie ktoś moze jak to poustawiać?
atsuki
29.10.2009, 20:37:29
uprawnienia masz w postaci xxx drugie x to upranienia dla grupy. dodaj usera do grupy apacha, albo apacha do grupy usera... trzecie x to uprawnienia do wszystkich, tez mozesz je dać, wolnoć tomku w swoim domku

.
thomas2411
5.11.2009, 13:18:40
Dzięki za odpowiedź. Więc tak:
Dodanie siebie nawzajem do grup nie pomogło. Trzeba ustawiać atrybuty dla wszystkich na 7. Wtedy dopiero działa. Mogę ustawić odpowiednio umask, ale czy to jest bezpieczne? Bo nie znam się na tyle.
Na serwerach z hostingu to jest jakoś tak ustawione, że ja uploaduje pliki, a potem jak mój skrypt php coś działa na tych plikach, to ma do nich dostęp.
atsuki
5.11.2009, 23:57:11
Logowanie sie wirtualnymi userami (via mysql) do ftp, userów przypisac do grupy apacha:apache i zamknac ich w katalogu domowego. Na przykład coś takiego. Ustawienie na 7 dla wszystkich nie jest bezpiecznie... a wręcz jest bardzo niebezpieczne

.