Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boosik01
Witam! Chce odczytać z bazy informację, lecz wyskakuje mi taki błąd:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/comosspa/domains/cosmosspace.pl/public_html/mysodcz.php on line 10

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/comosspa/domains/cosmosspace.pl/public_html/mysodcz.php on line 10

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/comosspa/domains/cosmosspace.pl/public_html/mysodcz.php on line 10

a o to mój skrypt:

1. <?php
  2. @ $db = mysqli_connect('localhost', 'user', 'haslo', baza');
  3.  
  4. if(mysqli_connect_errno())
  5. {
  6. echo ' Nie można połączyć się z bazą danych! ' ;
  7. exit;
  8. }
  9.  
  10. $dane = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT autor FROM ksiazki WHERE autor='$autor'"));
  11.  
  12.  
  13. echo $autor;
  14. ?>
bolverk
Cytat
Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/comosspa/domains/cosmosspace.pl/public_html/mysodcz.php on line 10

Prawdopodobnie nie masz ustalonego hasła dla połączenia z bazą danych.

Cytat
A link to the server could not be established in /home/comosspa/domains/cosmosspace.pl/public_html/mysodcz.php on line 10

Nie ma połączenia z serwerem. szukaj przyczyny w pliku mysdocz.php w linii 10. Tak trudno nauczyć się angielskiego?
Cytat
mysodcz.php on line 10
Zyx
Skoro chcesz komunikować się z bazą, bardzo pomocne będzie korzystanie z funkcji należących do jednej, a nie do dwóch różnych bibliotek obsługi MySQL-a. Pomiędzy mysql, a mysqli jest zasadnicza różnica, m.in. taka, że jedna nie widzi połączeń nawiązanych przez drugą.
boosik01
No ale czemu w innym pliku hasło i usera mam takiego samego i wszystko jest ok, a tu nie ;/
bolverk
Przyptrz się dobrze. Łączysz się z bazą za pomocą mysqli a do przechwycenia wyników używasz mysql.
boosik01
Teraz mam taki kod, i jest tylko biała strona ;/ proszę mi pokazać jak zrobić by było dobrze ;P

1. <?php
  2.  
  3. mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo');
  4. mysql_select_db('nazwa bazy');
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  9. $dane = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT autor FROM ksiazki WHERE autor='$autor'"));
  10.  
  11.  
  12. echo $autor;
  13. ?>
thek
Nie $autor tylko $dane['autor'] lub $dane[0] smile.gif
boosik01
Jeszcze jedno pytanie ;P

Mam kolumne autor, i mam tam kilka autorów, to skąd to ma widzieć jakiego autora ma wyświetlić ;>??

Srry za takie pytania, ale dopiero się uczę Mysql ;P
thek
Mysql_fetch_array pobiera zawsze tylko jeden wiersz z wyniku. Dopóki więc nie masz pętli, nie masz problemu smile.gif Poza tym zawsze możesz nakładać coraz większe ograniczenia w warunkach zapytania by ograniczyć liczbę autorów. W końcu po to piszesz zapytanie, by zobaczyć czy w bazie taki istnieje. Poza tym poczytaj kursy MySQL i obsługi danych z baz w PHP bo zwracasz się z pytaniami podstawowymi. Naprawdę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.