Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Obsługa strumienia php://input + wget
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lorak110786
Sprawa wygląda tak:
Codziennie o 2:00 na serwerach Windows odpala się skrypt, który wysyła do aplikacji php za pomocą wget-a logi z serwera. Wygląda to w skrócie tak:
wget --no-cache -O wgetlog.html --post-file=jakis_log.txt

Aplikacja służy do rejestrowania logów w bazie. Początek aplikacji wygląda tak:
  1. $LINIE = file('php://input');

Później log jest szatkowany i obslugiwany. Chciałbym aby plik który przyjdzie do php://input był odkładany w katalogu z aplikacją (w celu jego późniejszego wysłania). Teraz wygląda to tak:
  1. $nazwa_pliku = "../logi/" .strtolower($serwer). "_eventlog_" .date("Y-m-d"). ".txt";
  2. if ($plik = fopen($nazwa_pliku, "w")) {
  3. if (is_writeable($nazwa_pliku)) {
  4. for ($zapisane = 0; $zapisane < sizeof($LINIE); $zapisane++) {
  5. fwrite($plik, $LINIE[$zapisane]);
  6. }
  7. }
  8. }
  9. fclose($plik);

To działa, ale wiem że ta metoda jest licha. Czy są jakieś funkcje które bezpośrednio zapiszą to co jest w php://input do pliku tekstowego? Znalazłem funkcję move_uploaded_file() ale jakoś to nie działa za bardzo. Przeryłem manulal php i moje wątpliwości nie zostały rozwiane. Ma ktoś jakiś pomysł?
Fifi209
file_get_contents + file_put_contents

Nie wiem, czy o to chodziło ponieważ nie rozumiem pytania.
lorak110786
Niezupełnie. Chodzi mi o to czy da się jakoś zebrać plik ze strumienia php://include i od razu zapisać go w niezmienionej postaci na serwerze na którym jest aplikacja, bez używania funkcji fopen() i fwrite()
Zyx
Takie zapisywanie w niezmienionej postaci polega właśnie na ręcznym zapisaniu treści we wskazanym miejscu. Powinno to być logiczne - żeby system Ci to zapisał, musisz mu powiedzieć:

1. Że ma zapisać.
2. Gdzie ma zapisać.
3. Co ma zapisać.

Czyli de facto zrobić fopen() + fwrite() lub ew. file_put_contents(). Jaka jeszcze miałaby być inna metoda, i co ważniejsze - po co? Standardowe wejście, jak sama nazwa wskazuje, jest strumieniem wejściowym, czyli przeznaczonym do odczytania przez aplikację. Od strony systemu operacyjnego jest to normalny deskryptor otwartego pliku, identyczny jak ten, który się robi przy otwieraniu pliku do odczytu, tyle że "tworzony" przez system operacyjny i skojarzony np. z wyjściem innej aplikacji, mówiąc obrazowo. Skoro jest to dokładnie to samo, nie może być traktowane w jakiś wyjątkowo specjalny sposób, gdyż inaczej wszystkie deskryptory: pliki, gniazda sieciowe itd. powinny mieć możliwość zrzucania czytanej zawartości do innego pliku, tylko tu rodzi się pytanie: po diabła ma się tym zajmować system operacyjny, skoro programista może sam to sobie zaimplementować bez problemu, gdy mu jest potrzebne?
darko
Rozumiem, że tu nic nie znalazłeśquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.