Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak pisać ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bor1904
Witam
Przymierzam sie do napisania na potrzeby pracy inż. interfejsu WWW do zarządzania serwerem dostępowym Linux.

Mam pewną wiedzę odnośnie sieci komputerowych i Linux'a, bo to główny cel mojej pracy i specjalizacja moich studiów jednak interfejs WWW ma być integralną częścią pracy i również tą jej część mam zamiar stworzyć w sposób maksymalnie zbliżony do ideału.

Pytanie jak pisać ...nowocześnie, wydajnie, bezpiecznie i według standardów ?

Rozumiem, że od strony wyświetlania zawartości stron to powinien to być :
xml 1.0
Xhtml 1.1 (xhtml 1.0 Strict)
CSS 2.0
(DOM)

Powiedzmy, że o to się nie boję bo są standardy W3C i validatory,
jednak do tego na 100% zostanie użyty PHP 5.x i SQLite 3.x
i pytanie :
czy są jakieś ogólnoświatowe konwencje pisania kodu ? komentowania ? walidacji ? testowania ?

Czy w takiej aplikacji powinno się skorzystać z jakichś wspomagaczy jak szablony Smarty ?
Czy w ogóle to już jest na tyle złożona aplikacja, że należało by pisać obiektowo, a nie strukturalnie ? Może praca inż. obliguje do pisania każdej aplikacji w PHP obiektowo ?

Czy to na tyle złożone przedsięwzięcie, że powinienem zainteresować sie CVS lub SVN ?

Nie liczę na wykład, a jedynie na uwagi i wskazówki oraz krytykę popartą argumentami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam worriedsmiley.gif
Wiktor P.
Witam.

Zazdroszczę takiej pracy.
Osobiście sprawy validatorów kodu xhtml czy css zostawiłbym na koniec, bo wg mnie (oczywiście zaraz będzie krytyka smile.gif )
bawić się w validację to tak jak zamiatać chodnik po jego zbudowaniu.
Strona się dobrze wyświetla w FF Ie7, IE8, Operze i kilku innych - jest ok.
Jeśli nie współpracujesz z fanatycznym kolesiem tworzącym szablony, który po prostu musi mieć wszystko jak należy, to kilka errorów w walidatorze
nie jest problemem.
No chyba, że chcesz stronę wyświetlac na czymś więcej niż monitor komputera.
Piszę tak, bo na pewno nie jesteś osobą, co zapomni sobie zamknąć tag <h1> i dziwi się co jest grane na ekranie.

Wspomagacze jak szablony Smarty nie są potrzebne do szczęścia.
W samym PHP można tworzyć szablony.
Przykład:
ftp://ftp.helion.pl/przyklady/php5tp.zip
rozdział 11.
Ale lepiej nie rezygnować z jakichkolwiek szablonów, bo późniejsza zmiana wyglądu strony bedzie bardzo kłopotliwa.

DOM - to API dla obiektów tworzących dany dokument.
Służy do zarządzania obiektami tworzącymi stronę www.
Osobiście nigdy nie myślę nawet o tym, gdy aplikacja ma być skuteczna, a nie super ładna.

Ogólnoświatowe konwencje pisania kodu, to chyba dzisiaj wzorzec MVC.
Osobno masz dostęb do danych (model - M), osobno logikę (kontroler - C) i osobno wyświetlanie wszystkiego (widok V).
Zmiana w jednej częsci nie powoduje konieczności ingerencji w drugą.
Zamiana zapisanych informacji w plikach na zapis ich w bazie danych nie powoduje strat moralnych oprócz tego, że trzeba
przerobić Model.
Są do tego frameworki (np. Symfony) ale bez frameworka też można samemu sensownie wszystko poukładać.

Pisanie strukturalne - jedna dziedzina problemu - jedno rozwiązanie (np. Turbo Pascal) - dzieś się tego nie stosuje, bynajmniej nie przy www,
Pisanie proceduralne - to tzw. styl wolnych funkcji. Funkcje rozwiązują konkretny problem i zwracają jedną informację (np. sinus kąta) lub procedury rozwiązuja problem
i zwracają zero lub więcej niż jedeną informację (np. włączenie muzyczki - nie zwraca żadnej informacji).
Każdy ma dostęp do takiej funkcji.
Możesz do takowej wrzucić stringa, choć wymaga boolean'a i bez ciągłego debugowania namnożą się ciekawe błędy.
Nie masz też dziedziczenia, a więc tzw. polimorfizm odpada (który np. pozwala ograniczyć ogromne ilości instrukcji warunkowych do jednej).

Porównaj wizytówkę na 3 przykładach - to wyjaśnia ewolucję porcji informacji od zmiennej w kierunku obiektu.
1. zmienne - każda informacja (imię, nazwisko, telefon) to osobna zmienna,
2. tablice - wszystkie informacje z wizytówki znajdują się w jednej tablicy,
3. obiekty - wszystkie informacje w jednym obiekcie + funkcje do operowania na tych informacjach + ograniczony dostęp (obiekt od
wygrywania muzyki nie uruchomi przez pomyłkę funkcji dla obiektów od wyświetlania wizytówek i nie spowoduje błędu).

Od Ciebie zależy wybór. Obiekty są "lepsze" ale trzeba się ich poprostu nauczyć.
U mnie w firmie wolą przyjąć osobę (bez doświadczenia, zaraz po studiach) do programowania obiektowego w C++, która
co kolwiek robiła obiektowo i nie zna składni języka C (podobna do C++), niż taką co zna składnię C, ale nie kojarzy obiektów.

Ciekawy jestem jednej rzeczy - DLACZEGO PHP I SQLITE questionmark.gif?

Pozdrawiam
bor1904
Bardzo dziekuję za tak wyczerpującą odpowiedz!

Czemu PHP i SQLite hmm, zastanawia mnie czemu nie biggrin.gif

Mam zamiar zastosować ten tandem ponieważ przy niewielu operacjach i niewielu danych to dobry "silnik do mielenia informacji" pomiędzy plikami w systemie, a widokiem strony WWW biggrin.gif Same zmiany w systemie będzie wdrażał osobny demon c/c++ albo bash. Php ma za zadanie odebrać info od użytkownika , posprawdzać w bazie, wygenerować lub czasem zmienić zawartości plików w odpowiednim folderze i na koniec uaktualnić wpisy w bazie.

Jeszcze sie dopytam czy nie będzie nadużyciem jeżeli skorzystam z darmowego szablonu ? (chodzi o wygląd strony )

Dziękuję i pozdrawiam
marcio
Cytat
Jeszcze sie dopytam czy nie będzie nadużyciem jeżeli skorzystam z darmowego szablonu ? (chodzi o wygląd strony )

Skoro sa freeware to nie sam wykorzystuje jeden sam do strony domowej mojego fw bo na grafice ani css sie nie znam.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.