Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pobieranie danych z jednego pliku do drugiego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gsmphone
Witam,

Tym razem mam taki problem:

W pliku opis.php mam kod który jest odpowiedzialny za wyświetlanie. W tym pliku również są pobierane dane odnośnie id(np: opis.php?id=1)
W pliku funkcje.php mam same skrypty wykonawcze zrobione na "function". Tutaj w jednej funkcji mam zapytanie do mysql gdzie potrzebuję tą zmienną $id z pliku opis.php.
Jak pobrać tą zmienną z opis.php do funkcje.php nie używając sesji?

Z góry dziękuję za pomoc.
skowron-line
A czy plik funkcje.php includujesz do opis.php questionmark.gif
gsmphone
Nie, nie includuje.
skowron-line
Średnio wiem o co tobie chodzi ale może
  1. header( 'Location:funkcje.php?id='. $id );
gsmphone
Niestety nie o to. Może trochę jaśniej wytłumaczę:

W pliku funkcje.php w jednej z funkcji mam zapytanie do bazy w którym mam "..WHERE produkt='$id'..". Wszystko było by dobrze ale to zapytanie nie ma skąd pobrać sobie to $id. To $id natomiast jest do pobrania z opis.php bo gdy użytkownik wejdzie aby zobaczyć na dany produkt to w adresie wyświetli mu się opis.php?id=34323. Czyli w tym wypadku $id jest równe 34323. W pliku opis.php mogę sobie normalnie przetwarzać to $id a w pliku funkcje.php nie mogę bo nie wiem jak przekazać tą informację z opis.php do funkcje.php nie używając sesji
skowron-line
Ale dlaczego nie możesz sobie poprostu zaincludować tego pliku i wywołać sobie funkcji o której piszesz. Bo inaczej nie da się tego zrobić jak za pomocą sesji ( lub cookie ).
gsmphone
No bo inaczej jak zrobię to mi inna część skryptu nie działa w tym opis.php. Czyli nie ma innej możliwości?
Ociu
Ja trochę nie rozumiem dlaczego nie możesz przenieść id do adresu url, skoro nie chcesz zapisywać w sesji.
gsmphone
Bo to jest tak.... opis.php korzysta z java.js a java.js korzysta z funkcje.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.