Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML] Wczytanie odrazu całej zawartości strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rysioo
Witam. Mam takie pytanie czy jest jakaś komenda w xhtmlu css czy php dzięki której można wczytać cała stronę .. może wytłumaczę o co chodzi , mam na stronie 4 ikony i po najechaniu na nie kursorem ikona zmienia się w inną - tylko że przy pierwszym najechaniu widać iż jest takie "zacięcie" czyli obraz jest dopiero wczytywany ale już przy kolejnym wszystko działa tak jak ma ikonki przeskakują w mgnieniu oka - no i chodziło mi o to aby przeglądarka wczytywała od razu oryginalną i alternatywną ikonę żeby nie było tego ścięcia przy najechaniu myszą. Da się coś takiego zrobić ?
Mephistofeles
Poczytaj o sprite'ach w CSS.
webspy
Dawno dawno gdzieś cos takiego widziałem, ladowało wszystkie zdjecia a dopiero potem wyswietlalo strone. Nie pamietam juz dokladnie ale poszukaj może ladowanie strony w javascript
zegarek84
w css to tak jak napisał Mephistofeles... ale tutaj efekt akurat masz w js - w js to poczytaj o obiekcie Image który służy do wcześniejszego załadowania obrazków do pamięci...

zresztą poczytaj u i trochu niżej bo na początku jest bez obiektu image a niżej opisane co i jak z przykłądami:
http://www.doman.art.pl/kursjs/kurs/obrazki.html

ps. i w sumie to jest działka DHTML - gdyż preloading obrazka da się jeszcze na kilaka sposobów uzyskać ale to w css i w js z obiektem image jest najprostsze...
cve
Mozna to osiagnąć bardzo prostą metodą css z przesunieciem pozycji tla pod elementem, grafika jest juz zaladowana bez java script'u
Jesli div ma np. rozmiary 200px na 200px to tlo dla niego musi byc 2 razy szersze lub dluzsze czyli np. 200px na 400px oto przykladowy kod:

1. <style type="text/css">
  2. div {
  3. width: 200px;
  4. height: 200px;
  5. background-image: url('tutaj_sciezka_do_podwojnego_tla');
  6. backgroung-position: 0px 0px;
  7. }

to teraz 'najechany' myszka div bedzie miec tak:

1. <style type="text/css">
  2. div:hover {
  3. background-position: 0px 200px;
  4. }

dziala we wszystkich nowych przegladarkach chyba od IE 7 wzwyz, bo 6 nie rozumie pseudoklasy :hover dla innych elementow niz 'a', ale mozna to obejsc robiac w tym przykladowym divie link a ze stylem display:block i rozmiarami takimi jak ten div i wtedy dla a:hover dac tlo najechane.

tutaj masz lepiej wyjasniony przyklad: http://webmade.org/porady/rollover-css-tlo-menu.php

a znacznik [XML] w Twoim temacie nie ma kompletnie nic wspolnego z problemem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.