Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]php obiektowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kingofspace
Witam na programowaniu strukturalnym znam sie raczej spoko. lecz nie umiem programowac obiektowo chcialem się zapytac

1 co to obiekt
2 co to klasa
3 z czym się to je
4 jakies przyklady uzycia
5 pomocne zeczy

wszystko tak na chlopski rozum patrzalem po neci eale nie rozumiem nic z tego
erix
Czego konkretnie nie rozumiesz?

Przeszukałeś forum? To już chyba któryś temat z kolei o tym samym; ostatni chyba był dwa tygodnie temu.
kingofspace
nie rozumiem tego zapisu

1. $this->aUser = $aUser;

1. function __construct($iID){
  2. $this->id = intval($iID);
  3. }

przeszukalem google wiki pedie ale tam jest to tak nie na chlopski rozum:P

poczytalem na forum ale nic z tego nadal kompletnie nie rozumiem
bastard13
To na forum
http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/p..._poczatkujacych

1. $this->aUser = $aUser;[

$this oznacza daną klasę, używamy tego jeśli mamy jakieś funkcje w klasie i chcemy odwołać się w nich do zmiennych bądź funkcji tej klasy

3. }

ta funkcja to jest konstruktor tzn. jest ona wywoływana automatycznie przy tworzeniu nowego elementu klasy np.
  1. class moja{ //twoja klasa
  2. var $atrybut //jakiś atrybut klasy
  3. function __construct($zmienna){
  4. $this->atrybut=$zmienna;
  5. }}
  6.  
  7. //i teraz gdy napiszesz coś takiego w programie
  8. $obiekt=new moja('witam');
  9. //to zostanie stworzony nowy obiekt $obiekt klasy moja o wartosci $obiekt->atrybut równym 'witam'.
  10.  
  11. To tak w telegraficznym skrócie, ponieważ temat jest naprawdę rozbudowany.
darko
Cytat(kingofspace @ 8.01.2010, 18:44:06 ) *
nie rozumiem tego zapisu

1. $this->aUser = $aUser;

Ustawienie wartości pola aUser z wnętrza klasy w metodzie niestatycznej lub konstruktorze na wartość zmiennej $aUser, prawdopodobnie przekazanej jako parametr do w/w metody lub konstruktora.

Cytat(kingofspace @ 8.01.2010, 18:44:06 ) *
  3. }

definicja konstruktora z jednym paramterem $iID, ustawienie w konstruktorze wartości pola id na wartość przekazanego parametru po wcześniejszym wymuszeniu konwersji zmiennej $iDI do typu liczby całkowitej ze znakiem (integer).
Poczytaj lepiej manuala/tutoriale/artykuły, bo będę Ci tak tłumaczył smile.gif

// edit
$this to wewnętrzny wskaźnik obiektu, za pomocą którego można odwołać się do niestatycznych atrybutów i metod klasy, w metodach statycznych możesz odwołać się również do tylko niestatycznych pól i metod za pomocą self::

Konstruktor jest wywoływany w momencie tworzenia instancji (egzemplarza) obiektu danej klasy.
Mephistofeles
http://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B/Czym_jest_obiekt
To nie PHP, ale język w tym wypadku jest nieważny.
kingofspace
darko z po twojej wypowiedzi wiem ze nic niewiem;] czytam caly czas tutorialem jakies kursy lecz nie kmini etego jeszcze chyba dluga noc przedemną;]

a może pomogli byscie w wykonaniu pierwszego skryptu na obiektach? moze w praktyce zalapię?

np by si eprzydalo mi dodawanie pol do bazy 3 ;]

//edit mam taki epytanie jeszcze czy w obiektach korzystam w taki sam sposob z połaczenia z bazą danych slyszalem (czytalem) o bibliotece pdo ona jest koniecznością?
Fifi209
Cytat(kingofspace @ 8.01.2010, 21:09:58 ) *
//edit mam taki epytanie jeszcze czy w obiektach korzystam w taki sam sposob z połaczenia z bazą danych slyszalem (czytalem) o bibliotece pdo ona jest koniecznością?

Możesz napisać swoją smile.gif Nie, nie jest koniecznością.
kingofspace
dobra biore się za isanie jakiej klasy na początek ;] zobaczymy co wyjdzie:P
erix
Cytat
a może pomogli byscie w wykonaniu pierwszego skryptu na obiektach? moze w praktyce zalapię?

np by si eprzydalo mi dodawanie pol do bazy 3 ;]

Pytam kolejny raz: przeszukałeś forum? Skoro zadajesz takie pytanie = nie. Było już kilka wątków, w których autorzy kierowali podobne prośby; wyszły nieraz długie tasiemce i naprawdę nie ma sensu omawiać czegoś, co zostało już praktycznie wyczerpująco opisane.

Cytat
mam taki epytanie jeszcze czy w obiektach korzystam w taki sam sposob z połaczenia z bazą danych slyszalem (czytalem) o bibliotece pdo ona jest koniecznością?

Nie. Możesz napisać sterownik do własnej bazy i z niego korzystać.
Mephistofeles
Język jest tylko narzędziem w rękach programisty. Programowanie czy to obiektowe, czy to strukturalne nie narzuca wykorzystywania żadnych bibliotek, to tylko od ciebie zależy (no i od administratora serwera i jego konfiguracji winksmiley.jpg).
kingofspace
sporo czasu spedzilem nad google i troszke juz wiem ;] czas na pierwszy skrypt jezeli mi pomozecie w jego napisaniu no ogarne potem szybko obiektowkę

myslalem o skrypcie zwyklego utworzenia wiersza w bazie danych z danymi takie 3 pola do bazy:P

takie inserto into;]

dzialanie skryptu

-odebranie danych od formularza przeslanych metodą get
-przefiltrowanie ich (mam do tego zwyklą funkcje ktora czysci i odpowiednio dziala na stringach)
-zakodowanie jednego pola wlasnym algorytmem szyfrującym / bezstratnym (tez mam juz funkcje)
-zapis do bazy
-sprawdzenie czy sie dobrze zapisalo
- zwrocenie tru jezeli oki bądż false jezeli lipa

mysle ze na początek to wystarczy jezeli to ogarne to dalej pojdzie jak z pltka tak samo mialem z strukturalnym:P
teraz tak wiem ze naprewno musze utworzyc klase w ktorej bedą wykonywane operacje na danych i bazach

i mam pytanie czy ta klasa ma brac dane z tablicy post
czy moze w zwyklym strukturalnym zrobic do i przeslac 4-5zmiennych

//podbijam haha.gif
erix
Generalnie za taki CRUD odpowiadają biblioteki ORM, które udostępniają odpowiednie generatory i metody. Przejrzyj ich źródła/schematy.

Cytat
i mam pytanie czy ta klasa ma brac dane z tablicy post
czy moze w zwyklym strukturalnym zrobic do i przeslac 4-5zmiennych

Tzn?

Cytat
//podbijam

Nie podbijaj, następnym razem zamknę wątek. Dzień bez odpowiedzi i już się niecierpliwisz? To nie jest helpdesk, że masz natychmiast otrzymać odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.