Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie maila jeżeli id jest liczbą dziesiętną
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Szymon80
Witam.

Mam taki kawałek kodu

1. $wsms = "select id, kodsms from ".$prefix."kody where kodsms='".$_POST['kodsms']."' limit 1";
  2. $wyslsms = mysql_query($wsms);
  3. $naglowki .= "From: $cfg[mail_odkog] - $cfg[o1] <$cfg[mail_nadaw]>\n";
  4. $naglowki .= "MIME-Version: 1.0\n";
  5. $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\n";
  6.  
  7. if ($wyslsms[id]%10==0) {mail("email@vp.pl","temat","doszedl", $naglowki); }

który chcę aby został wysłany email gdy id w tabeli kody jest po podzieleniu na 10 liczbą całkowitą, czyli np. 16 a nie 16,4, ale nie działa jak należy i wysyła za każdym razem bez względu na wynik.
Czy można to jakoś bardziej sensownie zrobić ?
blooregard
  1. if ($wyslsms[id]%10==0) {mail("email@vp.pl","temat","doszedl", $naglowki); }

Nigdzie nie tworzysz tablicy z wynikami zwróconymi z zapytania, tylko próbujesz usyskać resztę z dzielenia czegoś, co jest zasobem mysql, przez 10. To się nie może udać, więc wyrażenie $wyslsms[id]%10 zamiast oczekiwanego wyniku zwraca Ci false, a nie resztę z dzielenia. A false to 0. Dlatego warunek
  1. $wyslsms[id]%10==0

zawsze będzie spełniony i zawsze wyśle Ci maila.
lmdl
Spróbuj tak. A następnym razem poczytaj więcej o pobieraniu danych z baz mysql.

1. $wsms = "select id, kodsms from ".$prefix."kody where kodsms='".$_POST['kodsms']."' limit 1";
  2. $wyslsms = [url="http://www.php.net/mysql_query"]mysql_query[/url]($wsms);
  3. $data = mysql_fetch_array($wyslsms);
  4. $naglowki .= "From: $cfg[mail_odkog] - $cfg[o1] <$cfg[mail_nadaw]>\n";
  5. $naglowki .= "MIME-Version: 1.0\n";
  6. $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\n";
  7.  
  8. if ($data['id']%10==0) {[url="http://www.php.net/mail"]mail[/url]("email@vp.pl","temat","doszedl", $naglowki); }
Szymon80
Dzięki @Imdl za pomoc ale nie zadziało.
Problem jest z tą częścią :

1. if ($data['id']%10==0)

Nie rozróżnia liczby całkowitej. wysyła dalej za każdym razem.
flashion
nie znam się, ale jeśli $data['id'] to jakiś string to spróbuj go najpierw zamienić na inta za pomocą intval()
Szymon80
temat do zamknięcia. Problem rozwiązałem poprzed dodanie do zapytania warunku id like '%0' czyli biorę tylko dziesiętne liczby i o to mi chodziło. Pozdrawiam i dizęki za chęć pomocy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.