Witam, jestem w fazie tworzenia programu webowego (aplikacji, frameworku, środowiska programistycznego- coś pomiędzy) i zastanawiam się od dłuższego czasu jaką licencję wybrać. Na początku wybrałem licencje NewBSD ale teraz chciałbym żeby mój projekt w przyszłości stał się społecznościowym i zależało by mi żeby wszelkie modyfikacje tej aplikacje były otwarte. I teraz kwestia wyboru otwartej licencji. Postawiłem na GNU GPL ale tutaj rozpoczynają się schody. Bo ta aplikacja miała by być pseudo frameworkiem (czyli ma być częścią aplikacji webowych, ale nie typowem frameworkiem) i łączyć ze sobą inne aplikacje, frameworki, biblioteki i helpery o różnych licencjach (otwarto-źródłowe i te z zamkniętym kodem, które będą mogły być pisane przez osoby trzecie). Z tego co mi się zdaję licencja GPL wymusza (właśnie tego nie jestem pewien) stosowania otwarto-źródłowych programów łączonych z tą moją aplikacją. Więc czy trzeba tutaj zastosować licencję LGPL?
PS: Przed chwilą natrafiłem też na licencję Affero GPL kompatybilną z GPL. Może ona może się w tym przypadku nadać?