Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Dzienny LIMIT wyświetleń jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qoryto
witam, mam problem ponieważ nie wiem w jaki sposób nadać dla każdego odwiedzającego dzienny limit wyświetlania danej strony.

Załóżmy wchodzi user anonimowy na stronę z filmikami i chcę aby mu się dwa filmiki wyświetliły a reszta aby została zablokowana i pisało że dzienny limit przekroczony
pozdrawiam.
Spawnm
Proszę nadać sensowny tytuł.
furman12
Pobierasz ip wysyłasz do bazy ile oglądną i jeśli wynik wynosi 2 to koniec. Albo użyj ciastek ale to każdy bardziej zaawansowany od poziomu nk ominie.
wiiir
Cytat(furman12 @ 23.02.2010, 21:33:02 ) *
Pobierasz ip wysyłasz do bazy ile oglądną i jeśli wynik wynosi 2 to koniec. Albo użyj ciastek ale to każdy bardziej zaawansowany od poziomu nk ominie.

Ip nie jest dobrym rozwiazaniem.. a nawet fatalnym jest duzo stron ktore udostepniaja adresy serwerow proxy..
po drugie jaki jest sens dodawania +1 do limitu za kazdym odwiedzeniem strony ze wszystkimi filmami.. raczej chodzi o to zeby zrobic limit+=1 w momencie kiedy ktos juz wlaczy odtwarzanie tego filmu albo strone gdzie wyswietlany jest tylko jeden film

nie przychodzi mi narazie do glowy jak wychwycic moment wlaczenia filmu tongue.gif, natomiast mozna zrobic na pierwszej strony tylko linki lub jakies miniaturki do strony z filmem i wtedy dodawac do limitu, oczywiscie po f5 zeby nie szedl licznik.

Same limity trzymal bym w bazie bo pozwala ci to zwiekszac limity dla konkretych uzytkownikow za odpowiednie profity tongue.gif hehe

qoryto
w jaki sposób to zrobić?
MateuszS
No musi być po IP, nie ma wyjścia, znajdz jakas liste ip proxy, te najczesciej uzywane czy cos i wyklucz te IPki, dorzuć do tego COOKIES (ale w inteligentny sposócool.gif
Pilsener
1. IP+cookie i inne takie
2. By oglądać daną stronę należy się zarejestrować
qoryto
hmm nie wiem od czego się zabrać, pomoże ktoś?
wiiir
Cytat(MateuszScirka @ 24.02.2010, 10:59:51 ) *
No musi być po IP, nie ma wyjścia, znajdz jakas liste ip proxy, te najczesciej uzywane czy cos i wyklucz te IPki, dorzuć do tego COOKIES (ale w inteligentny sposócool.gif

tego sie nie da zrobic smile.gif, obecnie jestem w pracy wiec nie pamietam linku, ale w domu mam zapisane linki do stron ktore oferuja grubo ponad 200 linkow do serwerow z proxy, wiec zycze milej pracy biggrin.gif

ja bym to zrobil na sesjach

odczego zanczac hmm nie wiem co masz...ale ja bym zrobil tak

1. logowanie
2. jakis mini PA (panel administratora) gdzie mozesz odszukac uzytkownika i nadac mu jakies prawa
3. zmodyfikowac odpowiednio strone zeby wyswietlalo sie odpowiednio :
-- dla kogos kto jest nie zalogowany cos innego
-- dla osoby zalogowanej:
---- zalezy kto ma jakie uprawnienia, limity i jeszcze inne bajery

to ci daje kompletna kontrole nad uprawnieniami uzytkownikow + inne typu co gdzie i ile razy wochodzil.
qoryto
mi głównie chodzi o to aby zrobić bez logowania, user wchodzi może oglądnąć film 1 raz pozniej mu wyskakuje info żeby oglądać bez limitów musi wysłać sms. Taka prosta bajka - system płatności mam, ale nie wiem w jaki sposób z tymi sesjami + blokowanie IP + cookie aby przez 24 godziny nie mógł oglądać z tego IP.
emtiej
cookies można usunąć łatwo, ja proponuję zapisywanie statusu(aktywny, zablokowany) do bazy i zapisywać czas zablokowania ostatniego, a przy wykonywaniu skryptu obliczać ile godzin minęło, jeżeli więcej niż 24 no to status zmieniasz na aktywny. Polecam zapis ip do bazy, ale musisz pamiętać że neostrada jest podła i każdy w każdej chwili może zmienić sobie ip, dlatego rejestracja użytkowników będzie raczej niezbędna jeżeli chcesz pełnej kontroli nad swoimi użytkownikami, proponuję też dodać rejestrację za sms(dzieci neostrady zniechęci to jeżeli by chcięli sobie stworzyć kilka kont, naturalnie zwykłych użytkowników też to pewnie zniechęci, no ale coś za coś.)

Sesje by były dobrym rozwiązaniem o ile jedna sesja trwałaby 24 godziny... jak masz dedyka możesz to zmienić chyba, ale nie jestem pewny ktoś na forum pisał że długość sesji ustawia się w konfiguracji php albo apache
wiiir
Cytat(emtiej @ 25.02.2010, 11:56:45 ) *
Sesje by były dobrym rozwiązaniem o ile jedna sesja trwałaby 24 godziny... jak masz dedyka możesz to zmienić chyba, ale nie jestem pewny ktoś na forum pisał że długość sesji ustawia się w konfiguracji php albo apache

sesje mozna tez trzymac w bazie wiec mozesz sam sprawdzic kiedy zostala zalozona, jezeli przekracza 20 min to out

jezeli nie chcesz logowania to w jaki sposob chcesz identyfikowac usera? Pisalem ze IP odpada
Wg mnie logowanie jest najrozsadniejsze i w pelni kontrolowane... szczegolnie jak zrobic platna rejestracje jak pisal kolega wyzej, co sprawi ze nie bedzie zakladania nowych kont
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.