Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Javascript nie widzi stylów nadanych w arkuszu css
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
czarek1986
Witam

Mam taki problem, że mam stronke na której jest jakiś przykłądowy blok <div>, którego style ustawiłem w oddzielnym arkuszu css i zainkludowałem go standardowo poprzez <link>. Ogólnie style te działają. Dalej chce kodem javascript pobrać style dla tego bloku i tutaj zaczynają się schody, ponieważ javascript nie widzi tych styli. Do bloku odwołuje się poprzez document.getElementById('blok').style.jakis_styl. Jeśli dodam style do bloku w sposób: <div style="width:xxx; height:xxx"> itd. to wtedy można te wartości pobrać bez problemu. O co chodzi z tym javascriptem. Wydawało mi się że można pobierać wartości styli CSS nawet jeśli są one w oddzielnym arkuszu.

Proszę o pomoc

kamil4u
Przez kod: element.style.... , JS szuka tylko po atrybucie style. Jak chcesz, aby uwzględnić inne style(w zew pliku lub w tagach <style>) zajrzyj tu: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=607183 i u wujka Google dodatkowe informacje smile.gif
zegarek84
bardziej przydatne gdyż jeszcze gdzieś po drodze możesz mieć definiowane style itd.: poszukaj pod hasłem getComputedStyle

window.getComputedStyle
Przykład 6: getComputedStyle
QuirksBlog - Get Styles - napisane też jak to w IE wygląda...

swoją droga jeśli korzystasz z jakichś bibliotek to chyba każda ma odpowiednik (oczywiście o innej nazwie) getComputedStyle - a na pewno jest metoda w jQuery (w dokumentacji nie problem znaleźć) - jednak nie piszę w nim to nazwy nie pamiętam ;p - dokumentacja jQuery jest dobra - napisałem co gdzie i jak to teraz trochę sam się wysil i luknij do dokumentacji lub pisz w czystym js winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.