Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty CMS do tworzenia stron domowych - jak się za to zabrać?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
werian
Problem tkwi w tym że nie mam koncepcji z jakiej strony to ugryźć.
CMS'ik prosty, stała rozdzielczość strony, może z 5 zakładek typu "kontakt", "o mnie", "projekty" itp.
alpha -> http://i.imgur.com/AYrXA.jpg

Za to panel admina ma być rozbudowany, no i tutaj problem, chciałbym żeby arkusz stylów był edytowalny, w takim stopniu żeby można było zmienić kolory, bordery, wielkości czcionki, pozycje np. tytułu strony. Próbowałem robić to troszkę "na partyzanta", z zmiennymi w pliku php, którego pozowałem na plik css i includowałem do "jądra" strony itp. itd.

W końcu po całym dniu niepowodzeń poddałem się ;/
Nie jestem orłem z programowania obiektowego w PHP, ale coś czuję podświadomie że mój problem mógłby rozwiązać jakiś freamework (którego oczywiście trzeba by się było pouczyć) i nauka MVC.

Dobrze myślę, czy jednak powinienem zabrać się za to z innej strony? A jak z innej, to z jakiej? Jak dostać się do css'a z panelu adma i edytować sobie wybrane parametry?

Pozdrawiam
blooregard
PHP to dział, w którym rozwiązujemy konkretne problemy związane z tym językiem.
Przenoszę do Przedszkola.
pedro84
Nie lepiej użyć coś gotowego, skoro Ci to przysparza problemów?
Daiquiri
Cytat(werian @ 5.04.2010, 23:19:21 ) *
W końcu po całym dniu niepowodzeń poddałem się ;/
Jeżeli masz zamiar poddawać się po jednym dniu, to nie ma sensu zabierać się za pisanie systemu. Mam wrażenie, że nie przerobiłeś żadnej pozycji książkowej na temat php.

PS. CMS możesz napisać w sposób nieobiektowy, zwłaszcza jeżeli kompletnie nie rozumiesz obiektowości.
Pilsener
Ja po prostu trzymam style w bazie, każdy styl ma:
- tytuł
- opis
- media
- dziedziczenie (on/off, czyli czy styl będzie widoczny w kategoriach podrzędnych)
- zawartość

I każdemu obiektowi typu strona artykułu, moduł artykułu, podkategoria można przypisać dowolną liczbę styli.

Style są pobierane z bazy i scalane w jeden plik css, do każdego stylu jest dodawany komentarz dzięki czemu przeglądając plik css wiemy co skąd się wzięło a przeglądając dany element mamy listę styli zarówno przypisanych, jak i odziedziczonych.
hieroshima
Ja tam proponuje użyć jakiegoś darmowego cms'a np. tutaj:
Cytat

Poczytaj i zdecyduj czy Ci odpowiada mi zazwyczaj wystarcza, a jak chcesz coś dużego to joomla, wordpress
werian
@hieroshima
Właściwie chodzi mi o to żeby się czegoś się przy okazji nauczyć a przy instalacji CMS'a raczej nic nowego nie pojmę smile.gif
No i dzięki podpowiedziom Pilsenera już chyba wiem jak to zrobić, tak mniej więcej to widzę:

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.