Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SOLVED] Postgres problem z połączeniem przy użyciu domeny
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
filip11
Witajcie,

mam taki problem, załóżmy że posiadam bazę postgres 'baza' na serwerze 'host1' i teraz chciałbym, się z innej maszyny połączyć z tą bazą za pomocą php. wpisuję wszystkie potrzebne dane na pewno prawidłowo do funkcji pg_connect() i nie chce się połączyć. Jeśli skrypty umieszczam na komputerze 'host1' i łączę się localhostem to wszystko śmiga.

Podejrzewam, że postgres standardowo odrzuca połączenia z innych hostów niż on sam. Gdzie mogę to zmienić?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Zbłąkany
W konfiguracji? winksmiley.jpg Tutaj znajdziesz listę ustawień odnośnie połączeń i autoryzacji. Polecam też przeczytać ten dokument. Jeśli nie uda Ci się połączyć, to być może firewall blokuje Tobie ruch na tej maszynie smile.gif .
cojack
W listen_addresses dodaj zewnętrzne ip komputer host1 i będzie działać w zależności czy pg_hba.conf jest poprawnie ustawiony.
filip11
Cytat(cojack @ 15.04.2010, 08:07:13 ) *
W listen_addresses dodaj zewnętrzne ip komputer host1 i będzie działać w zależności czy pg_hba.conf jest poprawnie ustawiony.

mam linijkę w pliku postgres.conf: listen_addresses = '*' ale nadal przy połączeniu z bazą za pomocą php dostaje Unable to connect to PostgreSQL server: could not connect to server: Connection refused Is the server running on host "host1" and accepting TCP/IP connections on port 5432?

Jestem pewien, że baza chodzi o nasłuchuje na porcie co prawda nie 5432, ale innym, co zaznaczam w funkcji php

A w pliku pg_hba.conf mam linijkę:

host all all 0.0.0.0/0 trust

co chyba powinno oznaczać, że ze wszystkich adresów i wszystkich użytkowników dopuszczam?

JUŻ DZIAŁA dziękuję bardzo za pomoc ostatecznie, żeby było dobrze potrzebne było:
listen_addresses = '*' w postgres.conf
oraz
host all all 0.0.0.0/0 trust w pg_hba.conf
cojack
to teraz każdy z zewnątrz znając ip się połączy z użytkownikiem postgres i wywali Ci całą bazę danych, pozdro podaj ip haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.