Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Jak to zrobić dalej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
darkow
Witam,

Nie wiem czy wątek umieściłem w dobrym dziale. Otóż chciałbym na stronie umieścić coś takiego.

http://kladar.pl/test.html

Utknąłem w miejscu gdzie jest wyślij...

Chciałbym aby po wypełnieniu pól i naciśnięciu wyślij dane były zapisywane na serwerze, a potem abym mogłbym je ściągnąć do excela na dysku lokalnym.

Czy mogę prosić o jakieś wskazówki. Co jest kolejnym etapem? Stworzenie bazy danych? Jeśli tak to jakiej?

Będę wdzieczny za pomoc
luck
Dla mnie naturalną kolejnością byłoby odebranie wysłanych danych po stronie PHP. Dopiero potem baza i zapis. Umiesz odczytać tablicę POST lub GET? Pokaż kod, który napisałeś do tej pory. Bez tego raczej nie licz na jakąś wielką pomoc, bo niestety nikt nie napisze całego kodu za Ciebie.
cros
Cytat(darkow @ 24.04.2010, 16:19:32 ) *
Witam,

Nie wiem czy wątek umieściłem w dobrym dziale. Otóż chciałbym na stronie umieścić coś takiego.

http://kladar.pl/test.html

Utknąłem w miejscu gdzie jest wyślij...

Chciałbym aby po wypełnieniu pól i naciśnięciu wyślij dane były zapisywane na serwerze, a potem abym mogłbym je ściągnąć do excela na dysku lokalnym.

Czy mogę prosić o jakieś wskazówki. Co jest kolejnym etapem? Stworzenie bazy danych? Jeśli tak to jakiej?

Będę wdzieczny za pomoc

Czyli ze co, PHP, SQL nie jest ci znane?
Bo jesli nie, to by znaczylo ze nie potrzebujesz wskazowek, tylko gotowca.
Co ci da jak powiemy "Stworz baze mysql", skoro zaraz odpiszesz, zeby ci wskazowki podac jak ja stworzyc.

Btw. Wyslij tez zle zrobiles
Kod
<input name="Button1" type="button" value="wyślij" />

To niby ma wyslac formularz? Zmien to na
Kod
<input name="Button1" type="submit" value="wyślij" />
darkow
Poniżej kod:

Nie oczekuję aby ktoś podał mi gotowe rozwiązanie. Chciałbym aby ktoś podpowiedział kroki jakie trzeba zrobić aby osiągnąć efekt końcowy. Gdy będę wiedział że kolejnym etapem jest baza mysql to postaram się tego nauczyć i coś zrobić. Jeśli okaże się to za trudne to będę wiedział czego chcę zlecając komuś wykonanie tego. A może są gdzieś jakieś gotowe rozwiązania, które można przystosować do własnych potrzeb.

Dziękuję i pozdrawiam,

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Numer&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Kolor&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
Szer</title>
</head>

<body>
<br />
<span class="style4">Numer&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Kolor&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Szerokość&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Szerokość1&nbsp;&nbsp; Wysokość&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Strona<br />
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span><br />
<br />
</strong><span class="style2">01&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span><select name="Select1" style="width: 55px">
<option></option>
<option>E01</option>
<option>E02</option>
<option>E03</option>

</select> <label style="margin-left:0px; margin-top:0px;">
&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<input type="text" maxlength="4" size="3" name="szerokosc1"
style="width:47px; text-align:right">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;<label><input type="text" maxlength="4" size="3" name="szerokosc2"
style="width:47px; text-align:right"></label>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </label>
<label style="margin-left:0px;">&nbsp; <label>
<input type="text" maxlength="4" size="3" name="szerokosc3" style="width:47px; text-align:right"></label>

</select> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<select name="sterowanie1">
<option></option>
<option>Prawa</option>
<option>Lewa</option>
</select><br />
</strong><span class="style2">02&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span><select name="Select1" style="width: 55px">
<option></option>
<option>E01</option>
<option>E02</option>
<option>E03</option>

&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;
style="width:47px; text-align:right">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;<label><input type="text" maxlength="4" size="3" name="szerokosc2"
style="width:47px; text-align:right"></label>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </label>
<input type="text" maxlength="4" size="3" name="szerokosc3"
style="width:47px; text-align:right"></label>

<option></option>
<option>Prawa</option>
<option>Lewa</option>
</select><br />
</strong><span class="style2">03&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span><select name="Select1" style="width: 55px">
<option></option>
<option>E01</option>
<option>E02</option>
<option>E03</option>

&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;

<option></option>
<option>Prawa</option>
<option>Lewa</option>
</select><br />
</strong><span class="style2">04&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span><select name="Select1" style="width: 55px">
<option></option>
<option>E01</option>
<option>E02</option>
<option>E03</option>

&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;

<option></option>
<option>Prawa</option>

<option>Lewa</option>
</select><br />
</strong><span class="style2">05&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span><select name="Select1" style="width: 55px">
<option></option>
<option>E01</option>
<option>E02</option>
<option>E03</option>

&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;

<option></option>
<option>Prawa</option>
<option>Lewa</option>
</select><br />

</label>

<br />
<br />
<span class="style4">Imię&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<input style="width: 125px"><br />
<br />
Nazwisko&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<label> <input style="width: 124px"><br />
<br />
Telefon&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<input style="width: 124px"><br />
<br />
Email&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<input style="width: 124px"><br />
<br />
</label></span>
<form method="post">
<div class="style5">
<input name="Button1" type="submit" value="wyślij" />
</body>

</html>
luck
Moje rady (w sumie to trochę się powtórzę):
  1. Używaj BBCode
  2. Wyrzuć tą sieczkę z &nbsp; którą masz w kodzie HTML i zamiast tego do rozmieszczenia elementów użyj tabeli
  3. Napisz kod pliku PHP, który odbiera dane z formularza
Dalej się pomyśli winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.