Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cron i mysql_connect
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Naster
Ustawiłem crona w następujący sposób (częstotliwość co godzine)
php '/home/sciezka do pliku/actions.php'

i na email przychodzi mi wiadomość
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /home/scieza do pliku/actions.php on line 3

Dodam że skrypt wykonuje się w przeglądarce bez błędów.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Z góry dziękuje za pomoc.
ARJ
php-cli ma inne php.ini niż to używane przez apache`a, więc w przeglądarce działa, a z linii komend nie. musisz włączyć moduł mysql we właściwym php.ini lub uruchamiając php podawać lokalizację php.ini.

na debianie php.ini siedzi w /etc/php5/apache2 oraz /etc/php5/cli

zmiana używanego php.ini: przełącznik -c http://www.php.net/manual/en/features.comm...ine.options.php
Naster
Noo ok. Ale jak to zrobić nie mając dostępu do php.ini:D? Mam wykupiony serwer z dostępem do crona (nawet nie przez konsole ale przez cpanel)?

Edit: wpadłem na pomysł że sprawdze za pomocą phpinfo gdzie jest php.ini i ten dodam do php -c '/usr/local/php-5.2.13/php.ini' 'skrypt.php'

Edit:
php -c '/home/php-fastcgi/nasterx/php5.ini' '/home/nasterx/public_html/elizabeth/skrypty/actions.php'

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /home/nasterx/public_html/elizabeth/skrypty/actions.php on line 3

Edit last tongue.gif
Cron <nasterx@w04> /usr/local/php4/bin/php -c /usr/local/php4/php.ini '/home/nasterx/public_html/eli­zabeth/skrypty/actions.php

Pokomibinowałem i działa w ten sposób ;D dziękuje za naprowadzenie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.