Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Logowanie z rozroznieniem wielkosci liter.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lepmajster
Proste pytanie jak mysle.
Jak zrobic, zeby zapytanie
  1. mysql_query("SELECT login, haslo FROM konta WHERE login = '".$_POST['login']."' && haslo = '".$_POST['haslo']."' ");

rozroznialo nam wielkosc liter, bo jak narazie to moge wpisac haslo z DUZEJ LITERY i mimo tego i tak mnie zaloguje.
Pracuje narazie na localhost (krasnal) i tam w mysql nie mam mozliwosci zmiany kodowania znakow (nawet nie wiem jakie jest domyslne), a czytalem, ze zmiana kodowania na _ci powinna pomoc, tylko ze nie moge zmienic smile.gif

Edit:
Kurcze niech ktos pomoze, bo nie moge dac sobie z tym rady sad.gif
MateuszS
Zastosuj wyrażenia regularne + preg_match.
lepmajster
Cytat(MateuszS @ 25.05.2010, 18:41:28 ) *
Zastosuj wyrażenia regularne + preg_match.

Zle mnie zrozumiales, chce aby HaSlo != haslo smile.gif
Teraz powiedzmy ustawiam sobie haslo na "HbRtaj123", a jak wpisze "hbrtaj123" to tez mnie zaloguje, co eliminuje jeden ze sposobow na TWARDE haslo winksmiley.jpg

Ma ktos jeszcze jakies pomysly, bo wszystko juz zrobilem, tylko ten szczegol zostal.
Nie chce aby wielkosc liter w hasle nie miala znaczenia - musi miec, bo m.in. twarde haslo to takie z duzymi literami smile.gif
tehaha
tu masz jakieś info na ten temat, spróbuj tego w trzecim okienku http://mysqldatabaseadministration.blogspo...tive-mysql.html
athei
MateuszS ma rację. Najpierw pobierz dane usera
Kod
SELECT login, haslo FROM konta WHERE login = '".$_POST['login']

a na poziomie php sprawdzasz tak albo regexp
Kod
strcmp($_POST['haslo'], $row['haslo'])
lepmajster
OK dzieki, zobacze.
Ale wydaje mi sie ze to wina krasnala, bo na hostingu, wystarczylo :
  1. mysql_query("SELECT login, haslo FROM konta WHERE login = '".$_POST['login']."' && haslo = '".$_POST['haslo']."'");

i rozroznialo wielkosc liter :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.