Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie wyciągające użytkowników prowadzących licytację
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
marcinpruciak
Piszę skrypt licytacji. Zatrzymałem się na aukcjach wieloprzedmiotowych, sprawiają mi one niezwykłą trudność.
Każdą ofertę zapisuje sobie w bazie oferty, przy każdej nowej ofercie chciałem wszystkie pozostałe wyłączyć z prowadzenia i przydzielić im jeszcze raz uwzględniając najnowszą ofertę.
Kod
id     auction_id     user_id     timestamp     price     ilosc     win
35    7    50    2010-06-04 18:01:21    3    10    0
36    7    54    2010-06-04 18:00:23    2.5    30    0

Tak wygląda moja tabela w aukcjach wieloprzedmiotowych.
Chciałbym utworzyć zapytanie które wyciągnie mi użytkowników, którzy wspólnie kupili taką ilość jak jest na aukcji.
Mchl
Potrzebna Ci suma bieżąca.

Kod
SELECT user_id, ilosc, @sumaBiez:= @sumaBiez + ilosc AS sumaBiezaca FROM oferty, (SELECT @sumaBiez:= 0) AS sb WHERE @sumaBiez < dostepnaIlosc ORDER BY price DESC

będziesz musiał ostatniemu kupującemu przyciąć ilość przedmiotów.

marcinpruciak
Prawie działa.
Nie działa tylko ten where "WHERE @sumaBiez < 10" tylko wyświetla wszystkie oferty.
Mchl
A tak?
Kod
SELECT
  o.user_id, o.ilosc, @sumaBiez:= @sumaBiez + ilosc AS sumaBiezaca
FROM
  (SELECT user_id, ilosc FROM oferty ORDER BY price DESC) AS o,(SELECT @sumaBiez:= 0) AS sb WHERE @sumaBiez < dostepnaIlosc
marcinpruciak
O to chodziło. Z obcinaniem ilości sobie powinienem poradzić.
Mchl
Można to zrobić w tym samym zapytaniu jak dobrze pomyślisz winksmiley.jpg
misiek172
dodaj tylko w SELECT:

IF(ilosc<88, ilosc, 88-ilosc)

88 w tym przypadku to ilosc wystawionych w aukcji
Mchl
To raczej nie przejdzie tongue.gif
misiek172
dlaczego tak uważasz?
Mchl
Dlatego, że nie uwzględnia przedmiotów zakupinoych przez osoby które zaoferowały wyższą cenę.
misiek172
no to:

IF(ilosc<88, ilosc, 88 - @sumaBiez)
Mchl
To już prędzej, chociaż też wydaje mi się, że nie do końca winksmiley.jpg
Najlpiej byłoby zamiast sumy biezacej zaczynającej się od zera, wstawić do zmiennej ilosc dostępnych przedmiotow i od niej odejmowac

Kod
SELECT
  o.user_id, LEAST(o.ilosc, @iloscDostepna) AS ilosc, @iloscDostepna:= @iloscDostepna - ilosc AS iloscDostepna
FROM
  (SELECT user_id, ilosc FROM oferty ORDER BY price DESC) AS o,(SELECT @iloscDostepna:= 88) AS sb WHERE @iloscDostepna >0
misiek172
może, ale tamto sprawdziłem w PMA i śmiga ładnie
Mchl
Być może na jakimś szczególnym zbiorze danych daje poprawne wyniki, ale w ogólności raczej nie. Warunek bierze pod uwagę tylko ogólną ilość dostępnych przedmiotów i ilość zarezerwowaną przez danego klienta. Nie bierze pod uwagę tego co kupili pozostali klienci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.