Znalazlem na tym forum kod, który bardzo mnie zainteresował i chciałbym go wrzucic na swoją strone.
Chodzi mi dokladnie o takie cos:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=752497
Widziałem, iż posiadał on taki sam problem jak Ja i nie wiem czy go rozwiązał. Pisałem do Damiian na numer GG podany w profilu, lecz mi nie odpowiedział.
Wiec posiadam forum VBulletin, i chciałbym tam zrobić rejestracje tylko i wyłącznie na kod.
Zrobiłem juz tak jak podano w tamtym poście, stworzyłem kolumny w bazie danych i stworzyłem dwa pliki:
Logowanie.php:
<form action="dodawanie.php" method="post"> <input type="text" name="name" /><br / <input type="text" name="email" /><br / <input type="text" name="code" /><br /> <input type="submit" value="Zarejestruj" /> </form>
oraz dodawanie php
<?php //sprawdzamy czy taki kod jest w bazie i czy jest aktywny $sql = "SELECT code_id FROM codes WHERE code = $code AND code_active = 1"; { { //kod istnieje w bazie i jest aktywny -> dodajemy użytkownika //sprawdzamy czy taki użytkownik już istnieje, zakładam, że nazwa użytkownika nie może być użyta więcej niż raz $sql_check = "SELECT id FROM users WHERE name = '$name'"; { { } else { //ustawiamy kod na nieaktwyny $sql_code = "UPDATE codes SET code_active = '0' WHERE code = '$code'"; { } //nazwa nie jest zajęta -> dodajemy usera $sql_add = "INSERT INTO users(id, name, email) VALUES(NULL, '$name', '$email')"; { } else { } } } else { } } else { //kod nie istnieje lub jest nieaktywny } } else { } ?>
Name i email w moim przypadku nie ma znaczenia, bo chodzi mi tylko o to aby uzytkownik po podaniu dobrego kodu który znajduje sie w bazie, dostał sie do strony z rejestracją, a sam kod stał sie niekatywny (zeby nie było podwójnej rejestracji na jeden kod)
I Kiedy uzytkownik poda poprawny kod to żeby go przeniosło na strone, taką jaka podałem, czyli:
www.xxx.pl/forum/register.php
A jeżeli dany uzytkownik wpisze bezpośrednio adres do przegladarki, bez podania hasła, to żeby przekierowało do do:
logowanie.php
( Nie chodzi mi o robienie to poprzez sesje. )
I teraz mam problem, bo register.php wyglada tak:
- Załącznik
I komplenie nie wiem, jak zrobić aby działało tak jak napisalem wczesniej. Czy wgl tak sie da.
Z góry dziękuje za pomoc:)
// Pomoże ktoś?