Oto kawałek kodu:
default: echo " <center><form method=\"POST\" form action=\"".$file."\"> <p><strong>Nazwisko</strong><br/> <input type=\"text\" name=\"nazwisko\" size=\"30\" maxlength=\"30\"><br\> <p><strong>Imie</strong><br/> <input type=\"text\" name=\"imie\" size=\"30\" maxlength=\"30\"></p>"; include ('badanie2.php'); $sql = 'select id, id_usg, nazwisko, imie, rok_ur, opis, termin from usg_opis where nazwisko =\''.$_POST['nazwisko'].'\' and imie =\''.$_POST['imie'].'\'and bad=\''.$_POST['bad'].'\' order by nazwisko limit 30'; //w tym miejscu należy wprowadzić stronnicowanie zwłaszcza w przypadku wyszukiawnia tylko przez rok urodzenia $rez= mysqli_query($mysqli, $sql); echo "<center><TR> <TD><B>NAZWISKO</B></TD> <TD><B>IMIE</B></TD> <TD><B>ROK_UR</B></TD> <TD><B>TERMIN</B></TD> <TD><B>OPIS</B></TD> <TD><B>DRUKUJ</B></TD> </TR>"; while ($rekord = mysqli_fetch_array($rez, MYSQLI_ASSOC)) { $id = $rekord['id']; $nazwisko = $rekord['nazwisko']; $imie = $rekord['imie']; $bad = $rekord['id_bad']; $opis = $rekord['opis']; $termin = $rekord['termin']; } break; } ?>
Powyżej część default kodu od case i z tym mam błąd polegający na tym, że czepia się 26 linii. Mam taki błąd:
mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given.
Poniżej kod do funkcji badanie():
function badanie() { include('connect2.php'); $sql2= "select id_usg, bad_usg from usg order by 2"; $rez2= mysqli_query($mysqli, $sql2); while ($nowaTab=mysqli_fetch_array($rez2, MYSQLI_ASSOC)) { $badanie=$nowaTab['bad_usg']; } }
Bez tej funkcji wyszukiwarka działa. Niestety nie wiem dlaczego tak jest, ponieważ jak zmieniłem na get to przekazuje się zmienna id_usg i wydaje mi się, ze wszystko powinno być OK.
Z góry dzięki
Czu ktoś mógłby mi pomoc. Zauważyłem, ze problem leży w zapytaniu z 13 linijki - kiedy wywalam warunek ostatni dotyczący zmiennej $_POST['bad'] wówczas wyszukiwarka działa. Jednak dla mnie to za mało.
Robiłem też var_dump z tej zmiennej i pokazywało mi raz wartość 'bad' a innym razem cyfry będące odpowiednikami wskazanych badań w formularzu.
Nie bardzo już wiem gdzie mam błąd.