Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Saldo konta
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
phoenix84
sprawa dotyczy nastepujacej sytuacji...

w tabeli rachunki mam liste otwartych kont i kazde z nich ma swoje id...
teraz chcialbym zrobic perspektywe na te tabele, ale taka, ktora zawiera rowniez saldo rachunku...

w php mam caly algorytm, ale moze da rade to jakos ulatwic sql'em... ostatnio ucze sie bardziej skomplikowanych zapytan... no i tu utknalem... winksmiley.jpg

tabela przelewy zawiera liste wszystkich wykonanych przelewow... co prawda saldo mozna wyliczyc dodajac kolumne wplywow minus kolumna wyplywow i prowizji, ale ze wzgledu na to, ze rekordow jest kilkaset tysiecy... to po kazdym przelewie jest dodany aktualny stan konta wysylajacego i odbierajacego...

wyglad po pominieciu nieistotnych kolumn tabeli jest w skrocie taki:
czas, id_konta_od, id_konta_do, saldo_od, saldo_do

no i poprzednie zapytanie zwraca oba salda z przelewu gdzie id_konta_od lub id_konta_do sie zgadza oraz czas jest najwyzszy (najnowszy przelew)... i wybieram z tego wlasciwe saldo zaleznie od tego, ktory numer sie pokrywal...

czy da rade uzyskac to tylko w samym sql? bo albo mam zacmienie, albo nawet nie wiem jak to ugryzc...

nie wiem czy w ogole istnieje mozliwosc odpytywania tabel warunkowo... znaczy jesli to, to zsczytaj te kolumne, a jak nie to inna...

pozdrawiam,

k.
JohnnyB
jest funkcja if - opis tutaj

czyli np.:
  1. SELECT IF(id_konta_od=$id_konta,saldo_od,saldo_do) AS saldo FROM ... itd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.