Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polecenia mysqli i php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
krzysiek201
Hej. Mam spory problem, zacząłem zajmować się bazami danych i chciałem połączyć się z bazą za pomocą php:

użyłem kodu:

<?php
$mysqli = mysqli_connect("localhost", "krzysiek", "haslo", "test");
?>

niestety w przeglądarce wyświetliła się pusta strona. Moje php nie obsługuje poleceń mysqli.

Czy mógłby mi ktoś pomóc? please!!

dodam jeszcze że w pliku php.ini mam usunięty średnik przed wyrażeniem:

extension=php_mysqli.dll

Mchl
A raportowanie błędów masz włączone?
http://pl.php.net/manual/en/errorfunc.conf...error-reporting
vokiel
Cytat(krzysiek201 @ 25.07.2010, 15:51:50 ) *
użyłem kodu:
<?php
?>
niestety w przeglądarce wyświetliła się pusta strona. Moje php nie obsługuje poleceń mysqli.

A czego się spodziewałeś zobaczyć po tym kodzie? Tabelek z bazy danych?
  1. <?php
  2. $mysqli = mysqli_connect("localhost", "krzysiek", "haslo", "test");
  3. var_dump($mysqli); // chociaż coś takiego, żeby coś ujrzeć w przeglądarce
  4. ?>

EditDown: echo nic nie wyświetli, bo $mysql to nie string, tylko obiekt połączenia z bazą danych
kaminskp

Poleceniem tym łączysz się z bazą danych.
Zmienna $mysqli zwraca wartość z dokonanej operacji.
Możesz też sprawdzić jej wynik
echo $mysqli ;
Sprawdzisz czy się połączyłeś.
krzysiek201
Trochę nie precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi raczej o to że wykonywanie skryptu zatrzymuje się na poleceniu:

i każde następne (jakie by nie było) nie jest realizowane.
Mchl
Więc ja nadal pytam: raportowanie błędów włączone? Bo powinieneś jakiś komunikat błedu zobaczyć, który powie nam coś na czym można się oprzeć. Bez tego możemy sobie równie dobrze ułożyć tarota.
krzysiek201
Nie wiem czy o to chodzi, ale w pliku Apache2.2\logs\error

są raporty o błędach np z dzisiejszego dnia:

[Mon Jul 26 09:15:16 2010] [warn] pid file C:/Program Files/Apache Software Foundation/Apache2.2/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library './php_mysqli.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
[Mon Jul 26 09:15:17 2010] [notice] Apache/2.2.15 (Win32) PHP/5.2.5 configured -- resuming normal operations
[Mon Jul 26 09:15:17 2010] [notice] Server built: Mar 4 2010 11:27:46
[Mon Jul 26 09:15:17 2010] [notice] Parent: Created child process 616
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library './php_mysqli.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
[Mon Jul 26 09:15:20 2010] [notice] Child 616: Child process is running
[Mon Jul 26 09:15:20 2010] [notice] Child 616: Acquired the start mutex.
[Mon Jul 26 09:15:20 2010] [notice] Child 616: Starting 64 worker threads.
[Mon Jul 26 09:15:20 2010] [notice] Child 616: Starting thread to listen on port 80.
[Mon Jul 26 14:54:54 2010] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: D:/server/favicon.ico, referer: http://localhost/

myśle że ta linijka jest najważniejsza:

Unable to load dynamic library './php_mysqli.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0

tylko co z tym zrobić?
wookieb
Sprawdzić ścieżkę do extension_dir w php.ini oraz czy aby na pewno masz takie rozszerzenie. Podpowiedź: Extension_dir musi kierować na katalog ext w katalogu gdzie masz php-a.
krzysiek201
Bardzo dziękuje, rzeczywiście w tym był właśnie problem, teraz wszystko działa.

Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć o co chodzi w linijce:

[Mon Jul 26 14:54:54 2010] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: D:/server/favicon.ico, referer: http://localhost/
wookieb
Przeglądarka próbuje pobrać favicona (ikonka jaką widzisz przy adresie strony w przeglądarce). Nie ma jej więc wywala error do logów.
krzysiek201
A, teraz wszystko jasne, jeszcze raz bardzo dziękuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.