Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z $this
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
tomahawk
Witam.

Mam sobie dwie klasy (to tylko przykład):

1. class Controller{
  2. function index_action(){
  3. Klasa::metoda();
  4. }
  5. }
  6.  
  7. class Klasa{
  8. function metoda(){
  9. print_r($this);
  10. }
  11. }

I teraz jeśli zrobię tak:
  1. $controller=new Controller();
  2. $controller->index_action();

To wyświetla mi obiekt $controller. Czyli zmienna $this jest dostępna w metodzie metoda. Więc co jest grane? Gdzie ta cała teoria o zasięgu zmiennych? Jak zrobić żeby zmienna $this była dostępna tylko i wyłącznie w obrębie obiektu/klasy i nie wędrowała po metodach innych klas.
Spawnm
masz błąd, daj error_reporting(E_ALL|E_STRICT); a dowiesz się gdzie co i jak.
tomahawk
Mam tylko coś takiego:
Cytat
Strict Standards: Non-static method Klasa::metoda() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in

Z tym że nie chcę deklarować metody jako statyczną bo ta metoda jest wywoływana jako statyczna i jako niestatyczna. Wewnątrz niej sprawdzane jest czy istnieje $this i jeżeli nie istnieje to jest tworzony obiekt klasy.
zelu
Wywołujesz statyczną metodę, a nie zadeklarowałeś jej jako statyczna w klasie Klasa
tomahawk
No tak. Ale jak zadeklaruję jako statyczną to będzie znowu problem przy wywoływaniu jej jako niestatyczną. :/
Spawnm
Metodę statyczną możesz wywołać jak nie statyczną.
thek
Nic nie może iść jednocześnie w prawo i w lewo. W php i tak masz o wiele łatwiej. W takim C++ na zmienne/pole klasy statyczne mogły wpływać tylko metody statyczne, konstruktor i destruktor (z tego co kojarzę). Poza tym zastanawiam się czy wiesz czy rozumiesz co oznacza static przy metodzie, czy po prostu ten specyfikator Ci się podoba z nazwy winksmiley.jpg W wielu przypadkach bowiem jest on nadużywany bez potrzeby.
tomahawk
To jak w końcu? Jak będę wywoływał metodę statyczna jako niestatyczną to będzie poprawnie czy nie?

Tak rozumiem co to znaczy static:) i nie wiem skąd wywnioskowałeś że nadużywam jak nawet w moim przykładzie nie było static ani o tym nie wspomniałem. Chyba odwrotnie chciałeś zasugerować.

A w cpp moim zdanie jest łatwiej ;] Jest przeciążanie funkcji smile.gif

Spawnm
Cytat
To jak w końcu? Jak będę wywoływał metodę statyczna jako niestatyczną to będzie poprawnie czy nie?

Na prawdę masz tak duży problem aby dodać 3-4 linijki i to sprawdzić ?
phpion
Cytat(tomahawk @ 4.08.2010, 12:50:03 ) *
Tak rozumiem co to znaczy static:)

Chyba nie do końca, bo chcesz wywołać metodę w sposób statyczny, a wewnątrz niej chcesz dobrać się do $this. Metody statyczne nie powodują tworzenia obiektu, więc nie ma wewnątrz nich czegoś takiego jak $this.
zelu
Cytat
w moim przykładzie nie było static

Ale było wywołanie statycznej metody smile.gif

Cytat(Spawnm @ 4.08.2010, 12:53:36 ) *

Pewnie chodziło koledze o to czy tak można robić w sensie czy nie jest to jakieś sprzeciwianie się idei OOP. Przynajmniej ja to tak odebrałem winksmiley.jpg
tomahawk
Cytat(Spawnm @ 4.08.2010, 12:53:36 ) *

Sprawdziłem i działa. Ale skąd mam wiedzieć czy jest poprawnie? Może w nowej wersji php już nie będzie działać? Może to tylko błąd.

Cytat(phpion @ 4.08.2010, 12:53:50 ) *
Chyba nie do końca, bo chcesz wywołać metodę w sposób statyczny, a wewnątrz niej chcesz dobrać się do $this. Metody statyczne nie powodują tworzenia obiektu, więc nie ma wewnątrz nich czegoś takiego jak $this.

Niema $this jeżeli wywołuję w sposób statyczny. A jeżeli wywołuję w sposób niestatyczny to jest. A skąd do licha ja mam wiedzieć kiedy jest wywoływana statycznie a kiedy niestatycznie? Nie wiem więc aby to sprawdzić sprawdzam czy jest $this.

Cytat(zelu @ 4.08.2010, 12:54:10 ) *
Ale było wywołanie statycznej metody smile.gif

Kiedy to nie jest metoda statyczna:
Cytat
Non-static method Klasa::metoda()
zelu
Tak rozumiem co to znaczy static:)

A skąd do licha ja mam wiedzieć kiedy jest wywoływana statycznie a kiedy niestatycznie?

Widzisz sprzeczność?
tomahawk
Nie widzę sprzeczności.

Chodzi o informację w metodzie. Jak została ona wywołana. Napisałem wyraźnie że w tym celu sprawdzam czy jest $this. Pewnie Tobie chodzi o to że jakbym wiedział że przed wywołaniem jest :: lub -> to bym sobie odczytał wykonywany plik, przeparsował i sprawdził czy jest tam :: czy -> tongue.gif Ale skoro tak nie robię to nie wiem co to jest static
thek
To popatrz na kod i sam oceń... Masz zwykła metodę w klasie Klasa, czyli powinieneś do niej się odnosić Klasa->metoda() a co zrobiłeś? Klasa::metoda() :0 Czyli wywołałeś niestatyczną metodę w sposób statyczny i na to się zbulwersował interpreter pisząc, że nie ma takiej metody statycznej i użycie Klasa::metoda() jest niepoprawne. Zmień w klasie Controller to tak, by najpierw utworzyć normalny obiekt Klasa i dopiero potem się pchać z Klasa->metoda(), albo zmień w Klasa metodę na statyczną i zamiast this użyj self. Jak widzisz są różne drogi na osiągnięcie tego samego celu.

Innymi słowy: "Choć myślisz, że rozumiesz, to jednak nie rozumiesz co robisz." winksmiley.jpg
tomahawk
Ech... rozumiem. Po prostu wygodnie mi było wywoływać metodę raz statycznie a raz niestatycznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.