Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wyciąganie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
misiakow
Witam, potrzebuję prosty skrypt do wyświetlania na stronie urodzin użytkowników zapisanych w bazie w formacie id-imie-nazwisko-urodzony, samodzielnie wymyśliłem coś takiego
  1. <?php
  2. $ur = mysql_query("SELECT `urodzony` FROM `cwks_pilkarze`") or die(mysql_error());
  3. if($ur = date("d.m.Y")) {
  4. echo "Dziś urodziny obchodzi:";
  5. }
  6. else {
  7. echo "Brak urodzin w dniu dzisiejszym.";
  8. }
  9. ?>

i działa, lecz nie do końca. Brakuje mi jeszcze, żeby wyświetlał, który użytkownik ma urodziny. Mam nadzieję, że mnie zrozumiecie.
thek
Wyciagaj z bazy tylko dzień i miesiąc urodzenia oraz porównaj do aktualnego dnia i miesiąca. Jeśli są trafienia to masz urodzonych smile.gif Jedynie możesz dodatkowo pobrać rok i obliczyć różnicę lat jeszcze smile.gif
MateuszS
w zapytaniu dodaj WHERE `urodzony`='".$ur."'") or die...
i tą $ur zdeklaruj wcześniej, potem tylko sprawdzasz ile osób obchodzi dzis urodziny, za pomocą np. mysql_num_rows(), wyświetlasz ich za pomocą mysql_fetch_assoc(). Odwołuję do manuala z tymi funkcjami, jest tam sposób użycia.
thek
MateuszS... A w tym zapytaniu może jeszcze ma w pętli zmieniać rok, żeby objąć ludzi od roku 19XX do 20XX? winksmiley.jpg Wystarczy, że znajdzie tych, gdzie miesiąc i dzień w dacie urodzin są identyczne z aktualnym dniem i miesiącem (rok niepotrzebny tutaj) Tak więc odpowiedni WHERE owszem jest konieczny, ale już na poziomie zapytania ładnie się odfiltruje wyniki polecam użycie EXTRACT tutaj w zapytaniu jako najwygodniejsze rozwiązanie.
misiakow
Niestety ale moje pojęcie o php jest tak mizerne, że nie mam pojęcia jak te Wasze porady zrealizować.
thek
W takim razie zacznij od poczytania kursów kilku z uwzględnieniem funkcji date i strtotime w php oraz extract w mysql. I nie licz na gotowca. Przynajmniej nie z mojej strony. Naucz się podstaw zanim zaczniesz coś przerabiać. W silniku odrzutowym też byś grzebał bez kwalifikacji tylko "na gębę" słuchając kogoś kto uważa się za mechanika?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.