elseif($_GET['menu']=='yes') { echo "<br /><a href=\"admin.php\">Panel administracyjny</a> >> <a href=\"?menu=yes\">Ustawienia menu</a><br /><br />"; if($_GET['edit']) { $id = $_GET['edit']; $id = $menu['id']; $link = $menu['link']; $nazwa = $menu['nazwa']; $tresc = $menu['tresc']; $widoczny = $menu['widoczny']; echo "<form action=\"#\" method=\"post\"><table><tr><td>ID:</td><td><input type=\"text\" size=\"118\" name=\"eid\" value=\"$id\" /></td></tr>"; echo "<tr><td>Link:</td><td><input type=\"text\" size=\"118\" name=\"elink\" value=\"$link\" /></td></tr>"; echo "<tr><td>Nazwa:</td><td><input type=\"text\" size=\"118\" name=\"enazwa\" value=\"$nazwa\" /></td></tr>"; echo "<tr><td>Treść</td><td><textarea cols=\"90\" rows=\"10\" name=\"etresc\">".str_replace("<br />", "\n", $tresc)."</textarea></td></tr>"; echo "<tr><td>Widoczny:</td><td><input type=\"text\" size=\"118\" name=\"ewidoczny\" value=\"$widoczny\" /></td></tr><tr><td colspan=\"2\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Edytuj!\" /></td></tr></table></form>"; if($_POST){ $eid = $_POST['eid']; $elink = $_POST['elink']; $enazwa = $_POST['enazwa']; $ewidoczny = $_POST['ewidoczny']; $update = mysql_query("UPDATE menu SET id='$eid', link='$elink', nazwa='$enazwa', tresc='$etresc', widoczny='$ewidoczny' WHERE id='$id'"); if($update) { } else { } } } elseif($_GET['delete']) { $id = $_GET['delete']; if($delete) { } else { } } }
ogólnie to ma śmigać tak: po kliknięciu w "edytuj" przy danej podstronie ma się otworzyć formularz do edycji i ma wczytać w te pola aktualne treści. Na polu "tresc" użyłem funkcji str_replace("<br />", "\n", $tresc); aby w polu tekstowym nie było znaczników html'a tylko nowa linia. Przy zapisywaniu dodaję do pola "tresc" funkcję nl2br(); aby dodać zamiast nowej linii znacznik <br />. Wszystko śmiga, ale jeżeli zapiszę kod tak:
Cytat
Moja
Strona
Domowa
Siemka
Strona
Domowa
Siemka
to wyświetla mi tak samo, jednak przy edycji, w polu tekstowym to wygląda tak:
Cytat
Moja
Strona
Domowa
Siemka
Strona
Domowa
Siemka
czyli praktycznie dodaje mi <br /> 2 razy i nie wiem dlaczego. Muszę za każdym razem przy edycji usuwać zbędne <br />'y. Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam.