Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Proszę o poprawienie algorytmu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mperlam
Cześć. Mam problem, męczę się z nim prawie cały dzień...Sytuacja jest taka: Wywołuję z bazy listę odcinków (filmów), ostatni pobieram jako ich liczbę (ID - numeruję je).

Chcę aby wyświetlany film nie znajdował się na liście dostępnych filmów. Poniżej przykład tego, co chcę osiągnąć. Lista (numery w tym wypadku są miniaturkami - wywoływanymi na podstawie numeru odcinka).

---------
VIDEO 4
---------
1l2l3l5 ->

------------------
VIDEO 7
------------------
<- 6l8l9l10 ->

Schemat oczywiście przedstawia stronę a nie np. bazę (tutaj nic z tym wspólnego skrypt nie ma). Naskrobałem coś w tym stylu:

1. if($strona !== 1) {
  2. $x=$x-(($strona-1)*4);
  3. if(($x == $odcinek) !== false) {
  4. $x--;
  5. }}
  6.  
  7. $l=0;
  8. while($x >= 1) {
  9. if(($x == $odcinek) == false) {
  10. echo '$x.png'; //TEN KOD WYŚWIETLA WIĘC GO UCIĄŁEM
  11. $l++;
  12. if($l == 4) {
  13. break;
  14. }}

Zmienna $odcinek przetrzymuje aktualnie wyświetlane wideo, $x - aktualnie generowana a miniaturkę, $strona to aktualna strona z odcinkami (pobierana za pomocą GET). Niby wszystko jest OK ale czasami (np. gdy wyświetlam odc. nr 7) coś nie gra. Najczęściej po prostu na kolejnej stronie widnieje na pierwszym miejscu duplikat ostatniej miniaturki z poprzedniej strony. Na pewno to jakiś szczegół, proszę o pomoc w jego znalezieniu.
AlexDeLarge
Proszę o poprawienie posta, bo ni cholery nie idzie zrozumieć o co się rozchodzi. Co to za kod? Stronicowanie Pan robisz?
mperlam
Tak, chodzi o stronicowanie miniaturek z wideo. Sorry ale nie chcę pokazywać screenów (od razu by było widać o co mi chodzi).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.