Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczna modyfikacja pliku na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zeczonyswiadek
Mam problem podobny do opisanego tutaj: http://stackoverflow.com/questions/3840021...-file-on-server

Chciałbym widzieć co sądzicie o podanych roziwazaniach, zwłaszcza pierwszym. Poza tym chciałbym się dowiedzieć jak mógłbym sprawdzić czy zastosowane metody działają (bo przecież nie będę próbował na chybił-trafił).
CuteOne
Prościej jest zabronić ściągania plików podczas procesu usuwania np. przez utworzenie pustego pliku o nazwie- data_czas.txt. Po zakończeniu procesu usuwania plików usuwasz również ten plik.

Gdy użytkownik chce coś ściągnąć sprawdzasz czy plik istnieje - nie istnieje zezwalasz na ściąganie / istnieje nie zezwalasz
zeczonyswiadek
Wydaje mi się że Twój sposób nie jest do końca prawidłowy. Co jeśli użytkownik zażąda pliku dokładnie w momencie usuwania pliku data_czas.txt ?

Myślę że kolesie ze StackOverFlow podali dobre rozwiazania. Chciałbym tylko je potwierdzić u najlepszych - polskich programistów winksmiley.jpg Dlatego proszę powiedzcie czy naprawdę jest tak jak napisał koleś w pierwszym poście, że wystarczy zauploadowac plik o innej nazwie i uzyc funkcji rename oraz dorzucic dyrektywę w php.ini ?
CuteOne
Przeczytaj dokładnie to co napisałem. Jeżeli plik istnieje użytkownik NIE MOŻE ściągnąć pliku. No ale jak wolisz "dzwonić do Niemiec przez Chiny" to już Twój wybór smile.gif
zeczonyswiadek
Z całym szacunkiem, ten drugi sposób wydaje mi się prostszy i lepszy (wystarczy użyć rename(), nie trzeba sprawdzać istnienia żadnych plików etc.).

Prosiłbym o potwierdzenie czy rzeczywiście jest to sposób działający i bezpieczny smile.gif

OK, w takim razie może ktoś wie chociaż jak sprawdzić działanie tego sposbu? Albo wie czego powinienem sie jeszcze nauczyć zeby wpaść na pomysł jak to sprawdzić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.