Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Przyjazne url i wyszukiwanie w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skowron-line
Witam zrobiłem sobie na stronie przyjazne url i teraz pytanie:
mam adres
adres/srodowisko co odpowiada kategorii Środowisko i teraz pytanie jak wyszukiwać nazwy srodowisko w bazie
czy jest jakieś inne rozwiązanie niż zamiana na poziomie bazy danych REPLACE(pole, "ś", "s") i tak dalej questionmark.gif

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedz.
phpion
Zapisuj w bazie tzw. slug czyli "Żółć" -> "zolc" i na tej podstawie wyszukuj dane. Trochę jednak niepokoi mnie:
Cytat
jak wyszukiwać nazwy srodowisko w bazie

Powinieneś zrobić tak, że do artykułów/produktów czy co tam masz przypisujesz ID kategorii, a nie slug czy nazwę. Po odebraniu adresu adres/zolc pobierasz kategorię na podstawie sluga, a następnie wyszukujesz dane na podstawie ID wybranej kategorii.
erix
Cytat
czy jest jakieś inne rozwiązanie niż zamiana na poziomie bazy danych REPLACE(pole, "ś", "s") i tak dalej

Tak, jak ~phpion mówi.

A jeśli chodzi o realizację: http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html#t81
skowron-line
Dzięki @phpion nie zdawałem sobie sprawy z istnienia takiego rozwiązania, no ale człowiek uczy się całe życie.
@erix podobne rozwiązanie napisałem, nie mniej jednak twój tutek jest naprawdę pomocny, czytałem go kilka razy ale jakoś umknął mi ten akapit.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.