Cytat
Tak się zastanawiam- skoro superklasy do wszystkiego są złe to połowa znanych mi skryptów również jest zła choćby wcześniej przywołany IPB.
Alt, "zla" w pewnym sensie jako funkcjonalnosc wiele oferuje ale ze strony kodu to porazka, tak jak php-fusion, joomla czy inne cms/cmf.
Cytat
A co za różnica jak to nazwiesz?
Ja mówię o ogólnym programowaniu w OOP i to o czym mowa to Utility class a nie Helper. No ale jak Ci nazwa nie pasuje ...
Nie nie, masz racje mam zwyczaj mowic na proste i przydatne klasy(ogolnego uzytku widoki jak i kontrolery) wlasnie helpery ;p
Cytat
Tak oftopem znacie jakieś dobre rozwiązanie na podczepienie pluginów tylko i wyłącznie dla takiej superklasy? Czytałem wszystkie[a przynajmniej większość] tematy na ten temat ale nie widzę zastosowania podanych przykładów w mojej aplikacji.
Zalezy od twojego systemu i co plugin moze rozszerzac, do jakiego stopnia i na ile ma byc zalezny od systemu w ktorym dziala.
Najszybsze i najlatwiejsze rozwiazanie wedlug mnie to hooki, jednak ja hooki wole uzywac to czegos innego, a sam jestem na etapie przepisania calego silnika mojego "fw" zeby jeszcze lepiej moc zaimplemetowac plugin'y w mojej aplikacji.
ps: @CuteOne a nie lepiej napisac prosty szkielet i zbior klas ktory bedziesz mogl wykorzystac w kazdym projekcie? nie musi to byc odrazy framework.