Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyłączenie pokazywania rekordu na określony czas.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
okoolarnik
Witam

Czy przy użyciu php i mysql można osiągnąć taki efekt? :

W bazie danych jest tabela ludziska, a w niej jakieś tam kolumny oraz jako ostatnia kolumna "status".
Chodzi o to, że jeśli ktoś kliknie na danego ludzia, to w bazie zmienia się jego status z 'oczekuje' na 'wybrany'.
To proste. Następnie generuje się kod potwierdzający, zapisuje do bazy danych, oraz wysyłany jest do użytkonika, który ludzia kliknął mail z tym kodem (taka walidacja maila). To też proste.

Mój problem polega na tym: jak to zrobić, żeby ludziowi w tabeli zmienił się status na pierwotny, jeśli klikacz nie potwierdził maila np w ciągu 24 godzin?

Nie wiem czy dobrze kojarzę, coś kiedyś słyszałem o czymś takim jak cronjobs, ale mam nadzieję, że można to zrobić prostszym sposobem, bo cron być dla mnie czarna magia.

Bardzo proszę o pomoc.
BaN
Cron jest w Twoim wypadku najlepszym rozwiązaniem, tam nie ma nic trudnego. Piszesz skrypt PHP i ustawiasz za pomocą crontab zadanie dla crona, które wywołuje ten skrypt o określonej godzinie każdego dnia

Jeżeli ewentualnie nie masz dostępu do crona, to możesz wykonywać zapytanie uaktualniające w jakimś skrypcie, który jest zawsze uruchamiany np. index.php o ile masz dostęp do serwisu przez ten plik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.