Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [MYSQL] Pobieranie bazy w kolejnosci..
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gobsagi
  1. $qry = "SELECT * FROM testowabaza ";
  2.  
  3. if($_REQUEST['search_text']=="last"){
  4. $searchText = $_REQUEST['search_text'];
  5. $qry .="ORDER BY date_created DESC";
  6. }
  7.  
  8. elseif($_REQUEST['search_text']!=""){
  9. $searchText = $_REQUEST['search_text'];
  10. $qry .="where nazwa like '$searchText%' ORDER BY nazwa";
  11. }

BARDZO Prosze o pomoc. Nie wiem jak zrobic aby wchodzac na strone glowna baza zostala pobierana w kolejnosci dowolnej. Wiem ze sluzy do tego RAND() ale jak wstawiam to, wyszukiwanie nie dziala! sad.gif brr... Dziekuje za odpowiedzi!
maly_swd
zamiast ORDER BY nazwa wstaw RAND()
ale to malo optymalne
gobsagi
Wstawilem RAND i taki efekt: na stronie glownej wszystko sie wyswietla jako ASC - a mi trzeba w dowolnej kolejnosci. Gdy biore wyszukiwanie np.: pokaz wszystko na litere A, wyswietla sie losowo wszystko na litere A!

Jak wstawie $qry = "SELECT * FROM testowabaza ORDER BY RAND() "; - na stronie glownej wyswietla sie wporzadku czyli losowo, LECZ WYSZUKIWANIE wtedy nie dziala sad.gif
drakos
Problem leży w logice budowania zapytania, a nie w samym zapytaniu. Dumpnij zapytania i poustawiaj warunki odpowiednio, żeby się zgadzały z tym co chcesz osiągnąć. Jeśli masz tylko kod który wkleiłeś to nie ma obsługi sytuacji, kiedy search_text jest niepusty i różny od last, a o to chyba Ci chodzi, kiedy mówisz o wyszukaniu tego co zaczyna się od A.
gobsagi
Dumpnij zapytania - oto mi chodzi abyscie mi pomogli w tym bo nie daje rady z tym. Bardzo prosze o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.