Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwie zmienne w linku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pitex
Witam wszystkich,

mam mały problem, a mianowicie: nie chca mi działać dwie zmienne podane w linku przyklad: wydarzenia.php?czas=1&miasto=Warszawa
Dokładnie nie działa mi druga zmienna, pirwsza jest wyswietlana a druga jakby nie brana pod uwagę, przy zamianie miejscami miasta z czasem wyswietalana jest znow pierwsza zmienna
  1. if (isset($_GET['miasto']) && $_GET['miasto'] != "")
  2.  
  3. {
  4.  
  5. $miasto = htmlspecialchars( $_GET['miasto'], ENT_QUOTES );
  6.  
  7. $szukaj = " and wydarzenia.miasto='".$miasto."'";
  8.  
  9.  
  10. }
  11.  
  12. else if (isset($_GET['czas']) && $_GET['czas'] != "")
  13.  
  14. {
  15.  
  16. $czas = htmlspecialchars( $_GET['czas'], ENT_QUOTES );
  17.  
  18. $szukaj = " and wydarzenia.czas_trwania='".$czas."'";
  19.  
  20. }
  21. else $szukaj = "";

Przy pierwszym wariancie wyswietlaja mi sie wydarzenia o mwartosci 1 (jednodniowe) i ze wszystkich miast, wariant drugi wyswietla wydarzenia z Warszawy jednak jedno i kilku dniowe. Ma ktos jakies pomysly? jestem poczatkujacy proszę o wyrozumiałość smile.gif Z góry dziękuję za sugestie
AndyPSV
pokaz:

1. echo '<pre>'.var_export($miasto).'<br/><br/>'.var_export($czas);
pitex
po dodaniu tego co napisałeś wyskakuje:
'Warszawa''1'
a link wyglada nastepujaco: wydarzenia.php?czas=1&miasto=Warszawa
czyli wyswietla wg miasta ale wystepuja wydarzenia jedno i kilkudniowe.

Jeśli wpisze wydarzenia.php?czas=1 wyswietla mi jednodniowe, wydarzenia.php?miasto=Warszawa wyswietla wydarzenia w Warszawie, ale jak połączę to wyswietla tylko z Warszawy i czas trwania jest pomieszany jedo i kilkudniowe. Hrrr sad.gif
AndyPSV
szukasz bledu tam gdzie go nie ma

wina lezy w wyswietlaniu, musisz rozbic wyswieltanie - dopisac nowy kod
markonix
Po prostu usunąć else w linii 12, a zmienną $szukaj zainicjować przed dwoma IFami jaką pustą bo taką zostanie gdy żaden z warunków nie zostanie spełniony.
pitex
Cytat(markonix @ 5.11.2010, 12:33:02 ) *
Po prostu usunąć else w linii 12, a zmienną $szukaj zainicjować przed dwoma IFami jaką pustą bo taką zostanie gdy żaden z warunków nie zostanie spełniony.

probowalem tak jak piszesz ale cos nie wychodzilo, wiec zrobilem tak jak ANdy pisal rozbilem to na jedno i kilkudniowe i teraz działa
markonix
To kliknij "Pomógł" koledze Andy przy odpowiednim poście.

A jeśli o mój sposób chodzi to brakowało w nim jeszcze zmiany
Kod
$szukaj =
na
Kod
$szukaj .=

czyli połączenia ciągów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.