Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pobranie danych z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
krzysztof.kt
witam,

mam problem z wyciągnięciem, pobraniem zapytania z bazy danych:
  1. <?php
  2. // Łączenie się z bazą danych.
  3. $db= mysqli_connect('webartdesignsxxxxxxxx', 'webartdesignsxxx', 'xxxxxxxxx', 'webartdesignsxxx');
  4.  
  5. mysqli_select_db('webartdesigns');
  6.  
  7. $zapytanie = 'SELECT * FROM klienci ORDER BY klienci DESC';
  8.  
  9. $idzapytania = mysql_query($zapytanie) or die('Błąd w zapytaniu do bazy danych.');
  10.  
  11. $rekord =mysql_fetch_array($idzapytania);
  12.  
  13. mysqli_query($dbc, $zapytanie);
  14.  
  15. print '$zapytanie';
  16.  
  17. mysqli_close($db, $zapytanie);
  18.  
  19.  
  20. ?>
  21.  

w bazie KLIENCI mam id_klienta, imie, nazwisko, firma,nip,adres,telefon,email

proszę o pomoc w napisaniu prawidłowego kodu, tak abym ujrzał na stronie dane pobrane z bazy.

z góry dziękuje za pomoc.
Wicepsik
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
krzysztof.kt
dzięki za link,ale albo nie działa albo coś jeszcze źle robie...

1. $sql = 'SELECT * FROM 'klienci'; //16 linia
  2. echo 'ZAPYTANIE:'.$sql;
  3. mysql_query($sql) or die('BŁĄD:'.mysql_error());

natomiast samo
  1. SELECT * FROM klienci;
- działa w phpmyadmin

bład z php > Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /serwis/zapytanie.php on line 16
Mephistofeles
Przeczytaj swój kod (na forum masz kolorowanie składni, powinno ci pomóc) jeszcze raz. Mieszasz znaki (w MySQL używa się ``).
krzysztof.kt
pozmieniałem ' na ` i dalej nie działa:(

mam prośbę do użytkowników o napisanie prawidłowo kodu odczytu w PHP

mój kod teraz:
  1. <?php
  2.  
  3. // Łączenie się z bazą danych.
  4. $db= mysqli_connect('webartdesigns.xxxxx.xxx', 'webartdesigns', 'xxxxxxx', 'webartdesigns');
  5.  
  6.  
  7.  
  8. $zapytanie = "SELECT id_klienta, imie, nazwisko, firma, nip, ulica, miejscowosc, kod_pocztowy, telefon, email FROM klienci WHERE id_klienta=id_klienta ";
  9.  
  10. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  11.  
  12. while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania))
  13. {
  14. echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td><td>'. $wiersz[4] .'</td><td>'. $wiersz[5] .'</td></tr>'. $wiersz[6] .'</td><td>'. $wiersz[7] .'</td><td>'. $wiersz[9] .'</td><td>'. $wiersz[10] .'</td><td>';
  15. }
  16. echo '<table>';
  17.  
  18. ?>

to powyżej mi nie działa, siedzę cały dzień i nie mogę sobie dać z tym rady. Proszę jeżeli jest ktoś łaskawy o napisanie prawidłowego kodu odczytu, mam baze, zapis działa ale z odczytem nie mogę sobie poradzićsad.gif
Villentre
Jak używasz mysqli, to używaj mysqli - a nie raz to raz samo mysql...
shoter09
Lepiej użyj tego pierwszego sposobu jest dużo łatwiejszy od tego kodu, który ty masz http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=43
Mephistofeles
Droga na skróty nie zawsze bywa dobra.
Myślę, że warto nauczyć się korzystać z PDO czy mysqli, bo mysql jest przestarzałe i nie obsługuje wielu nowoczesnych rozwiązań (choćby bindowanie parametrów).
krzysztof.kt
shoter09 - dziękuje - jedyny zrozumiałeś o co mi chodzi:)) piękna sprawa z tym materiałem co dałeś w linku - teraz już wiem czego mi brakowało, a co najważniejsze chodzi:))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.