Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Adres funkcjonalny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thomson89
Witam!

Chciałbym stworzyć pewnego typu adres, na który administratorzy mogliby wysyłać wiadomości, w temacie której podaliby adres na który wiadomość ma zostać przekazana. System, skrypt odczytałby to i przekazał wiadomość na podany adres email.

lub:

Jeżeli wyślemy jakąś wiadomość z adresu, np. xxc@hosting1.pl na adres xxghe@hostingdarmowy.com to otrzyma on wiadomość "od" nadawcy który przedstawiałby się jako ddd@dd.pl.

oraz:

Swojego rodzaju przekazanie wiadomość (przekierowanie) które przekazywałoby wiadomości wysłane na adres ddd@dd.pl na adres xxc@hosting.pl.

Potrzebuję to do obsługi korespondencji między pracownikami a klientami, oraz aby było to niezawodne - żeby maile dochodziły na każdą skrzynkę (a wiem że są problemy z tym).

Proszę o informacje czy trzeba napisać do tego jakiś skrypt (oraz ewentualnie jak), oraz czy są wbudowane w jakieś skrzynki / serwer funkcje które mi to umożliwią.
CuteOne
a co sam znalazłeś? bo z tego co widzę na każde pytanie znajdziesz odpowiedź u wujka google
thomson89
W tym problem, że nie znajdę ponieważ nie wiem jak to się fachowo nazywa. Są oczywiście skrypty do odbioru wiadomości, ale uważam że to zbyt skomplikowane będzie. Ja chcę przekazać...
CuteOne
1. Zwykły formularz, który po akceptacji wysyła maila poprzez mail()

2. ściągnij phpmailer poczytaj jego dokumentację [sam ustalasz od kogo ma iść mail]

3. Przekierowania ustawiasz na serwerze/mailu

kiler129
A ja z innej beczki - dlaczego nie skonfigurujesz serwera mail aby to robił? To jego działka - w końcu nawe MTA czemuś zawdzięcza.
Regułki możesz mu zapisać w MySQLu który on odczytuje. Postfix ma wbudowaną obsługę MySQL, do exima potrzba plugin.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.