Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: diagram klas witryny przechodni w PHP?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Adam_barczyk
Witam,
mam do Was małe pytanko... otóż stworzyłem aplikację w PHP, a właściwie witrynę www zarządzającą przychodnią lekarską... wszystko działa, ale muszę wykonać jeszcze diagram klas - i tu mam problem. Diagramy klas już wcześniej robiłem i nie było by to problemem, gdyby nie fakt że zmienne w php tak na prawdę nie mają określonego typu - więc jak je umieścić na diagramie klas? W C++ to wygladało np tak " +numer: int " , a w php?
Druga sprawa - zapisanie funkcji... znów w deklaracji funkcji w php nie podaje się typu zwracanego... więc jak to zapisać poprawnie?
Trzecia sprawa - tablice asocjacyjne w których są elementy różnych typów - jak pobieram np dane z bazy... jak poprawnie zaznaczyć takie coś w diagramie klas, biorąc znów pod uwagę PHP?
Troszkę się tego nazbierało, ale mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi to wytłumaczyć...
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Adam
thek
Typ danych ustawiaj na taki jaki chcesz w diagramie. PHP nie ma stałego typu i jest on dynamiczny jak wspomniałeś, ale za jakiś czas ma wejść zmiana, gdzie typ będzie można wskazać jako informację dla PHP, iż takiego oczekujemy. Poza tym zwróć uwagę na fakt, że diagramy są wskazówką dla programisty w zrozumieniu zależności,ale nie są wyrocznią To tak apropo punktu 1 i 2. Co do 3 to ja wpisuję to tak, jak jest widoczne. Nie cuduję więc i jako typ piszę Array. Bo przecież właśnie taka jest prawda. Gdyby to było sztywno określone to wpisałbym Array of int lub z terminologią języka C... *int lub **int itd w zależności od wymiarów.
Adam_barczyk
dziękuję za szybką odpowiedź smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.