Witam,
tworzę skrypt gry gdzie konieczne jest odświeżanie danych co 1s, zastanawiam się nad najbardziej wydajnym sposobem rozwiązania tego problemu, generalnie wymyśliłem 3 opcje:
1. wysyłanie zapytania do bazy przy pomocy skryptu php odpalanego przez jquery/ajax
2. wysyłanie zapytania do bazy dla wszystkich aktywnych rozgrywek przy pomocy CRON->zapis zserializowanej tablicy do pliku .txt ->odczyt pliku przy pomocy skryptu php odpalanego przez jquery/ajax
3. wysyłanie zapytania do bazy dla wszystkich rozgrywek przy pomocy CRON -> zapis do pliku xml -> parsowanie pliku przy pomocy jquery
Pierwszą opcję odrzuciłem ponieważ obawiam się o problemy wydajnościowe przy większej liczbie użytkowników grających jednocześnie.
Najbardziej odpowiednim wyborem wydaję mi się opcja nr 3, ponieważ przetwarzanie pliku odbywa się po stronie przeglądarki i nie obciąży to serwera. Jednak chciałbym prosić o opinię bardziej doświadczonych osób, ponieważ z plikami xml mam niewielkie doświadczenie. Nie proszę o żaden kod a jedynie o opinie odnośnie wydajności rozwiązań przy dużej liczbie użytkowników.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wskazówki