Mam dwie tabele, znajomi oraz zaproszenia.
Podczas wyszukiwania chciałbym aby przy osobach które znajdziemy był odpowiedni napis, tj. Zaproś, Oczekuje, Znajomy/a
mam dwa zapytania sprawdzające czy w bazie jest taki record, a mianowicie:
if($record['5'] != $_SESSION['numer']){ // jeśli numer z bazy nie jest moim numerem to wyświetl $zapytanie2 = mysql_query("SELECT * FROM `zaproszenia` WHERE `wyslane_przez`=".$_SESSION['numer']." and `wyslane_do`=".$record['5']); // czy wysłałem zaproszenie do tej osoby $zapytanie3 = mysql_query("SELECT * FROM `znajomi` WHERE (`user_1`=".$_SESSION['numer']." and `user_2`=".$record['5'].") or `user_2`=".$_SESSION['numer']." and `user_1`=".$record['5']); // czy osoba jest moim znajomym } }
Warunek #1 działa normalnie, tzn. gdy nie ma wpisów w żadnej tabeli to wyświetla 'Zaproś', natomiast #2 i #3 już nie działają (nic nie wyświetlają). Dana osoba, którą zaprosiłem (znajduje się w tabeli zaproszenia lub znajomi) nie wyświetla mi się podczas wyszukiwania. Możecie mnie naprowadzić co jest źle?
----------------------------------
Już poprawiłem, a mianowicie przed każdym warunkiem dałem te same zapytania. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się dzieje że przed każdym warunkiem musiałem wykonać te zapytania?
$zapytanie2 = mysql_query("SELECT * FROM `zaproszenia` WHERE `wyslane_przez`=".$_SESSION['numer']." and `wyslane_do`=".$record['5']); // czy wysłałem zaproszenie do tej osoby $zapytanie3 = mysql_query("SELECT * FROM `znajomi` WHERE (`user_1`=".$_SESSION['numer']." and `user_2`=".$record['5'].") or user_2`=".$_SESSION['numer']." and `user_1`=".$record['5']); // czy osoba jest moim znajomym $zapytanie2 = mysql_query("SELECT * FROM `zaproszenia` WHERE `wyslane_przez`=".$_SESSION['numer']." and `wyslane_do`=".$record['5']); // czy wysłałem zaproszenie do tej osoby $zapytanie3 = mysql_query("SELECT * FROM `znajomi` WHERE (`user_1`=".$_SESSION['numer']." and `user_2`=".$record['5'].") or `user_2`=".$_SESSION['numer']." and `user_1`=".$record['5']); // czy osoba jest moim znajomym $zapytanie2 = mysql_query("SELECT * FROM `zaproszenia` WHERE `wyslane_przez`=".$_SESSION['numer']." and `wyslane_do`=".$record['5']); // czy wysłałem zaproszenie do tej osoby $zapytanie3 = mysql_query("SELECT * FROM `znajomi` WHERE (`user_1`=".$_SESSION['numer']." and `user_2`=".$record['5'].") or `user_2`=".$_SESSION['numer']." and `user_1`=".$record['5']); // czy osoba jest moim znajomym