Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL]PSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
agnieszka2577
Witajcie, potrzebuję pomocy z psql, nie znam sie na tym w ogóle. Muszę zrobić na zajęcia jakiś diagram encji i create table i zapytania do tego.
Poniżej przesyłam tabelki, które już sama zrobiłam, ale w ogóle nie wiem czy są dobrze i zapytania, które musze wyklikac w tym. Może ktoś mi pomóc? To pilna sprawa a muszę zrobić to do niedzieli.

create table pracownik (pesel numeric(11) primary key, imie varchar(15)not null, nazwisko varchar(30)not null, rodzaj_zatrudnienia varchar (15) not null);
create table umowa(id numeric(3) primary key,status_pracownika varchar(15)not null);
create table makijazystka(id char(3)primary key,pesel numeric(11) not null,nr_kursu char(15)not null,ulica varchar(40)not null,miasto varchar(40)not null,kod_pocztowy varchar(6)not null, pensja numeric(4)not null);
create table fryzjerka(id char(3)primary key,pesel numeric(11) not null,nr_kursu char(15)not null,ulica varchar(40)not null,miasto varchar(40)not null,kod_poctowy varchar(6)not null, pensja numeric(4)not null);
create table makijaz(id numeric(10)primary key,usluga_m varchar(5)not null);
create table fryzura(id numeric (10)primary key, usluga_f varchar (5)not null);
create table rachunek(id numeric(3) primary key,rodzaj_uslugi varchar(20)not null, id_klient numeric(10)not null, data date,cena numeric(3)not null, rabat numeric(3));
create table klient(id numeric(10)primary key, pesel numeric(11),imie varchar (20)not null, nazwisko varchar(40)not null);
create table rabat (id numeric(3)primary key, id_klient numeric(10) not null, liczba_wizyt numeric(10)not null);
create table usluga(id numeric(3),nazwa varchar(42),cena numeric(15));

zapytania:
(1) Listę pracowników wraz z sumą kwot za wykonane przez nich usługi od
początku roku.
(2) Listę rabatów wg ilości klientów z nich korzystających.
(3) Listę klientów uporządkowaną wg kwoty za wykonane dla nich usługi, ale
tylko tych, którzy skorzystali z usług przynajmniej dwukrotnie.
(4) Usługi wykonane dla wybranego klienta.

Czy ktoś może mi napisać dokładnie jak to zrobić.
Proszę o pomoc, blagam wręcz.
POMÓŻCIE PROSZĘ.
Hoku
a sprawdzałaś?
http://www.postgresql.org/docs/8.1/static/tutorial-sql.html
to

do zapytań takie rzeczy poznaj: select, join, count(), sum() i order by

diagram zależności encji(pewnie o to chodzi) to tak jakby to powiedzieć graficzne przedstawienie zależności i właściwości
google powie ci jak je rysować trochę tłumaczenia
ciekawskiii
Ja wszystko rozumiem ale czy Ty nie przesadzasz? Przeciez to nie jest minuta roboty, skoro masz takie zadanie na zajecia to jakim cudem nie potrafisz? Raczej nie licz na to ze ktos Ci to napisze za free, tu sie pomaga a nie daje cale skrypty do pisania
batman
Cytat(agnieszka2577 @ 12.01.2011, 22:37:59 ) *
Muszę zrobić na zajęcia jakiś diagram encji i create table i zapytania do tego.

No to zamiast latać po forach, książka w dłoń i do roboty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.