Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [WWW] Ogólna Ocena :]
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Chillout
Witajcie

Prowadzę prywatnie stronę na temat komunikacji miejskiej w moim mieście.
Tutaj proszę was o ocenę, co byście zmienili. Co jest na + co jest na -.
Rozkład Jazdy robiony od podstaw samemu, dzięki temu mam możliwość dodanie różnych dodatkowych skryptów.
Typu odjazd w ciągu 15 minut...

Kolejno mam zamiar dodać aktualne autobusy w trasie, gdzie byłaby lista autobusów będące na danym przystanku.
Jeśli się wejdzie do rozkładu to również jest opis gdzie konkretnie dany autobus się znajduje. Jest zabezpieczenie przed kierunkami i ten skrypt pokazuje tylko daną linie do której weszliśmy.

Nie wiem jak zrobić system połączeń ale z tym udam się do działu z pomocą ...

Adres strony to : autobusy-miejskie.com.pl

Proszę o ocenę i dziękuje za fatygę smile.gif.

Pozdrawiam
askone
Hej

Ogólna ocena: masakra winksmiley.jpg

Szczegóły:
  • Informacja w górnym boxie zasłania mi częśćiowo menu - przeglądarka Chrome
  • zbyt duża czcionka w newsach
  • mało widoczne wyróżnienie listy linii autobusowych
  • zmniejsz czcionkę w stopce strony - te informacje naprawdę nie muszą być tak bardzo widoczne
  • jeśli już chcesz mieć Fejsa to umieść przycisk wyżej - tak to tylko desperat go zauważy...
  • style menu - jeśli w ogóle możemy mówić o stylu....
  • boxy reklamowo/informacyjne - lepiej wygląda już plama farby z chlapnięcia na ścianę...

Do wymiany sporo jeśli nie wszystko - Może pomyśl nad lepszym grafikiem lub zakupem gotowego szablonu

Pozdrawiam
cojack
-1/10 to chyba nie wymaga dodatkowego komentarza.
pyro
Wszystko się rozjeżdża. Nawet wyczytać nic nie można, żeby cokolwiek ocenić.
Chillout
To rozjeżdżanie było spowodowanie tym, że nie ustawiłem odpowiedniej wysokości dla wyświetlania informacji... Teraz użyłem marquee mimo to że jest niezgodne z W3C.. :/ Chyba że mi doradzicie jak zrobić coś takiego żeby po 2 sekundach wyświetlania jednej informacji pokazała się kolejna jeśli by takowa była ;> Co do wielkości tekstu newsów to jak wejdzie ktoś, kto nie dowidzi to będzie miał ciężko przeczytać, chyba że chodzi o to że razi was czcionka.
thomson89
Popracuj nad:
- prezentacją artykułów
- prezentacją informacji w boxach
- kolorystyką
- grafiką w topie
- menu
- kolorystyką
- układem strony
- prezentacją artykułów
- grafiką w topie
- menu
- kolorystyką
- prezentacją artykułów
- układem strony
- menu

Pozdrawiam!
Turson
1. Moim zdaniem to powinna być jasna strona - jasne tło, tak mi się kojarzy z komunikacja miejsca. Daj może białe tło, a to ciemne wydziel na zawartośc strony.
2. Newsy oddziel jakoś! Na przyklad pozioma linia.
3. Czcionka newsow z porownaniem do menu jest za duza.
4. Wydziel menu w jakis sposob, wszystko sie zlewa bo jest czysty napis naglowna menu na tle.
emajl22
Cytat(thomson89 @ 25.01.2011, 19:31:20 ) *
Popracuj nad:
- prezentacją artykułów
- kolorystyką
- grafiką w topie
- menu
- kolorystyką
- układem strony
- prezentacją artykułów
- grafiką w topie
- menu
- kolorystyką
- prezentacją artykułów
- układem strony
- menu

Nie lepiej i nie szybciej było napisać "nad wszystkim" ? biggrin.gif

Strona prezentuje się bardzo marnie, kolory kompletnie źle dobrane, wszystko się zlewa. Sam pomysł jak i domena całkiem dobre.

Zyx
O, widzę że kolejny fan komunikacji. Pozdrawiam ze względu na wspólne zainteresowania. Natomiast sama strona wygląda mocno poniżej średniej, zresztą jak wiele innych o tej tematyce. Koledzy zwrócili już uwagę na kompletnie nietrafioną kolorystykę i podpisuję się pod tym. Logo także bym wymienił - górna część strony wygląda na pierwszy rzut oka, jakbyś jakiś efekt rozmycia tam zastosował. Za dużo jest odwracających uwagę bzdetów, a w treści strony w ogóle nie ma oddzielonych bocznych pasków od treści.
Speedy
Spójrz na śląską wersję: http://rozklady.kzkgop.pl/ . Nie twierdzę, że musisz od razu implementować taką złożoną funkcjonalność, ale możesz czerpać inspiracje (zarówno pod względem grafiki, UI, jak i sposobu funkcjonowania) winksmiley.jpg.
Chillout
Ja przyznam szczerze grafika to dla mnie czarna magia... Niestety nie mam na tyle wyobraźni, żeby na spokojnie coś wymyślić, kolorystykę czy też coś podobnego. Po prostu w tej kwestii to potrzebowałbym już kogoś, kto zaproponowałby odpowiedni szablon. Bo oczywiście jeśli chodzi o programowanie skryptów czy też innych rzeczy to z tym problemów nie mam i ta strona to jest taki mój mały własny cms'ik budowany od podstaw :].

Dlatego jak ma ktoś jakieś propozycje na jakie by można było zmienić kolory żeby nie raziło czy też nie rozmywało się to można tutaj w tym temacie lub też do mnie napisać prywatnie. Nie często człowiek dziękuje za krytykę biggrin.gif ale ja po to tutaj piszę żeby takową ocenę wysłuchać :]. Pozdrawiam wszystkich programistów tongue.gif i grafików oraz użytkowników tego forum.
emajl22
Na pewno biały + albo jasno - niebieski, albo hm.. zółto - pomarańczowy. Kolor nie jest jakoś specjalnie ważny, najważniejsze jest to, żeby strona była przejrzysta, estetyczna.
Zyx
Wszystko to kwestia zdobycia źródeł inspiracji. Ja też się grafiką na co dzień nie zajmuję, natomiast jak już muszę coś zrobić, przeglądam ileśtam stron, analizuję, dlaczego mi się one podobają, a dlaczego nie i staram się iść w kierunku tych podobających się. Kilka linków do inspiracji:

http://www.mpk.krakow.pl/ - strona MPK Kraków, utrzymana właśnie w kolorystyce biało-kremowo-niebieskiej.
http://www.webdesignfromscratch.com/web-de...gn-style-guide/ - poradnik projektowania w stylu Web 2.0.
thomson89
Kolorystyka najlepiej taka, jak autobusy które prezentujesz. W topie możesz użyć kilku połączonych zdjęć autobusów, a kolorystykę utrzymaj w ich barwach. U ciebie w żółtym i czerwonym.

Przykład: autobusy ztm'u w Gdańsku są czerwono kremowe. Strona Ztm'u również jest w tej kolorystyce. http://ztm.gda.pl/
Chillout
Zmieniłem lekko wygląd strony głównej czy nadal nie jest aż tak przejrzysta?
Zyx
Już jest nieco lepiej, ale przed Tobą jeszcze sporo pracy. Ja bym tam wszystko przeprojektował. Popatrz na te odnośniki, które Ci wysłaliśmy. Obejrzyj, jaka kolorystyka dominuje na tamtejszych stronach i poczytaj komentarze autora drugiego linka - zawierają one sporo cennych uwag, jak to zrobić dobrze.
Chillout
Powiem szczerze, może i każda komunikacja ma dopasowany kolor strony do komunikacji miejskiej w swoim mieście, ale u nas tej jednolitości nie ma... Dlaczego? Ponieważ u nas są prywaciarze i wynajmują różne firmy przewozowe, a transgór, który też u nas jeździ nie ma tej barwy jednolitej... Są różne białe, żółte, żółto-zielone jelcze zapewne zakupione z Tychów, ostatnio nawet widziałem Solarisa Urbino 12 zapewne z Sosnowieckiej Komunikacji... Po prostu u nas jest masakra z komunikacją;P Jeśli o to chodzi. Dlatego też nie przywiązuje barw autobusów do strony internetowej.
Cypherq
Guzik prawda. Strona KZK GOPu nie ma nic wspólnego z kolorystyką jej autobusów (nawiasem mówiąc, u nas też jeżdżą prywaciarze związani szyldem KZK GOP), więc nie chodzi tutaj o kolorystykę komunikacji miejskiej tylko o to, żeby była ona spójna i przejrzysta.
darko
Cytat(Zyx @ 28.01.2011, 08:20:33 ) *
http://www.mpk.krakow.pl/ - strona MPK Kraków, utrzymana właśnie w kolorystyce biało-kremowo-niebieskiej.

Przypomina nieco strony biuletynu informacji publicznej, naprawdę Ci się to podoba?
Zyx
A czemu ma mi się NIE podobać? Jest czytelna, estetyczna i funkcjonalna - tego oczekuję po stronie przewoźnika, a nie poziomu a'la freski w Kaplicy Sykstyńskiej. Dlatego mi się właśnie ta strona podoba.

Chillout -> branie kolorystyki od barw miejskich przewoźników nie zawsze wychodzi na zdrowie, choćby z tego powodu, że w Polsce malowanie taboru może wymyślić KAŻDY i niestety często kończy się to taką pstrokatością i kiczem, że aż oczy bolą. A nawet jeśli nie, to barwy dobrze wyglądające na autobusie nie zawsze wyglądają dobrze jako tło dla strony internetowej. "Najlepszy" przykład to Poznańska Galeria Komunikacyjna; jak śledzę wiele galerii, to tej po prostu nie jestem w stanie przez tę wszechogarniającą zieleń. Na drugim biegunie mamy krakowską Fotozajezdnię, która ma kolorystykę czarno-białą mimo, iż krakowskie tramwaje i autobusy są w zdecydowanej większości niebieskie. Może ona nie powala, ale tę stronę przegląda się 100 razy przyjemniej, niż poznańską. Twoim pierwszym celem powinno być znalezienie lekkich, nieprzytłaczających barw, a ewentualną zgodność z czyimkolwiek malowaniem zostaw jako zadanie drugoplanowe.
Chillout
Myślę że teraz jest bardziej przejrzysta strona :]

Co jeszcze uważacie że mógłbym zmienić?
strzelba666
Autobus linii 331 wyjeżdża o godzinie 15:30... nakłada się z blokiem i wygląda jak przekreślony napis. Przeglądarka FF.
Chillout
Właśnie to zauważyłem, wcześniej nie miałem dostępu do neta i naprawiłem błąd.

Aha co do dodawania komentarzy... to prosiłbym o to żebyście dodawali jakieś sensowne, a nie coś typu sdadasdasda ... bo takich komentarzy nie zaakceptuje tym bardziej że tego typu rzeczy denerwują jak muszę usuwać, więc jeśli chcecie przetestować czy komentarze chodzą to napiszcie jakiś sensowny na temat artykułu i po akceptacji go ujrzycie w newsach, pozdrawiam.
MWL
A więc moja ocena. Widzę że zaczynasz się bawić w programowanie i tworzenie stron, więc dam Ci kilka rad.

Przede wszystkim usability i design pozostawia sobie wiele do życzenia. Poczytaj o tym, jeśli kiedykolwiek chcesz osiągnąć większy sukces.
Kolory i szablon jest słaby, no, ale to co na pierwszy rzut oka zupełnie odpada to menu. Nie dość że czcionka słabo dopasowana to jeszcze po najechaniu tekst znika (nie wiem, może obrazek się nie ładuje coś, ale jest to zdecydowanie błędne).

Sam frontend (kod) nie jest najgorszy, jak popracujesz nad wyglądem może coś z tego będzie.

Backendu nie będę oceniał, bo pewnie to gotowy CMS. W każdym razie nie widzę jakiś tam błędów, na początek, więc ok.

Chillout
Cytat
Backendu nie będę oceniał, bo pewnie to gotowy CMS. W każdym razie nie widzę jakiś tam błędów, na początek, więc ok.

Pisałem że, stronę robię sam od podstaw, więc to nie jest żaden gotowy CMS. Co do kodu strony staram się utrzymać go w zgodzie z W3C :]
darko
Cytat(Zyx @ 29.01.2011, 15:51:53 ) *
Jest czytelna, estetyczna i funkcjonalna - tego oczekuję po stronie przewoźnika, a nie poziomu a'la freski w Kaplicy Sykstyńskiej. Dlatego mi się właśnie ta strona podoba.

Estetyczna powiadasz? Hmm, kwestia gustu.
zelda
Jest czytelnie...MOzna się czepiać czcionki i archaicznego layoutu...ale tu chyba chodzi o funkcjonalność - i tu zastrzeżeń nie mam.
Chillout
Jeśli chodzi o próbę zrobienia dynamicznego layoutu, to tutaj już musiałbym przejść poziom wyżej ze stylami css smile.gif. Póki co staram się robić wszystko żeby strona była czytelna i każdy mógł znaleźć dla siebie trochę informacji. Skoro wchodzi to znaczy że coś go interesuje, a ja staram się to ułatwić smile.gif.
gerwazy1
i prawidłowo. Na takiej stronie nie może byc fajerwerków i las vegas. ma być czytelnie i funkcjonalnie! Minimalizm przede wszystkim!
Chillout
Dziękuje wszystkim którzy się wypowiedzieli w tym temacie smile.gif. Pomogliście mi bardzo :] życzę owocnych dni tongue.gif
Rewil
Cytat(darko @ 30.01.2011, 16:32:56 ) *
Estetyczna powiadasz? Hmm, kwestia gustu.

Masz rację strona krakowskiego MPK to porażka, rozkład jazdy to już w ogóle smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.