Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z HTMLAREA
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Indeo
Mam problem z polem HTML_AREA. Samo pole działa prawidłowo. Problem pojawia się po wrzuceniu treści z MS Worda poprzez pole HTML_AREA do bazy danych. Przy próbie edycji wprowadzonej wcześniej treści pojawia się błąd "nie można odnaleźć serwera". Na serwerze na moim kompie pod windowsem wszystko działa, ale na serwerach linuxowych jak tylko wrzuci się tekst z worda to przy każdej próbie załadowania treści z bazy danych poprzez skrypty php do pola HTML_AREA wywala ten dziadowski błąd. Co dziwne, strona stopniowo się ładuje aż nagle przy próbie załądowania tekstu do pola HTML_AREA zawartośc strony znika i wyskakuje błąd.

Czy spotkaliście się z tym może? Wydaje mi się, że jest to spowodowane jakimś durnym kodowaniem tego co wkleja sie z worda.

Proszę o pomoc i pozdrawiam
netzah
Cytat
Wydaje mi się, że jest to spowodowane jakimś durnym kodowaniem tego co wkleja sie z worda

Bo wlasnie tak jest. Sposobem moze byc wklejenie tekstu do najpierw notatnia, zeby pozbawic go formatowania, ktore pozniej trzeba zrobic recznie :-(
Indeo
Takie rozwiązanie oczywiście odpada. Nikt nie będzie bawil sie w jakiś okienkach. A wiadomo może jak przekonwertować ten tekst juz jako HTML żeby nie było tych dziwnyc znaków?
rzseattle
Proponuje zastosowac [manual:83c09da64e]addslashes[/manual:83c09da64e] lub [manual:83c09da64e]mysql_escape_string[/manual:83c09da64e].
Indeo
Ja nie mam problemu z wprowadzeniem treści do bazy ale z wyświetleniem ich w polu WYSIWIG. Tekst jest tylko kodem HTML.
rzseattle
Rzeczywiscie zle cie zrozumialem.

A co do twojego problemu to czy kazdy tekst powoduje taki blad (nawet pojedyncza litera). Jesli tak to sprobuj przepuscic text przez jakas funkcje np [manual:3adabd01ce]htmlentities[/manual:3adabd01ce], a potem odwracaj ten proces.
Indeo
Nie. Właśnie, że proste teksty, podobnie jak teksty formatowene wewnątrz edytora działają normalnie. Jedynie teksty wklejane z worda powoduja wywalanie edytora.
DeyV
O ile mnie pamięć nie myli - kiedyś miałem podobny problem - związany z zamieszaniem z kodowaniami podczas wklejania tekstu z worda.

Wtedy jednak rozwiazaniem (chyba) było umieszczenie
Cytat
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;  charset=iso-8859-2" >

w tej kolejności, i na samym początku sekcji head.
Indeo
Rzeczywiście teraz działa. Wielkie dzieki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.