Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][GD] Przeźroczysty obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinp1984
Witam
Mam pewien problem, który dla kogoś bardziej obeznanego w bibliotece gd jest czymś zupełnie trywialnym. Mianowicie chcę wyświetlić w przeglądarce plik png, który oczywiście jest przeźroczysty. Niestety wszystkie próby kończą się tym że obrazek po wyświetleniu traci swoją przeźroczystość :/ Bardzo proszę o jakąś pomoc.
thek
A więc tak:
1) Jeśli bawisz się obróbką to musisz uważać na imagesavealpha lub imagealphablending (zależy co robisz z obrazkiem),
2) Zwracać uwagę na przeglądarkę. Nie wszystkie obsługują przezroczystość dla png (patrz IE6)
marcinp1984
Ja zupełnie nic ine chce robić z obrazkiem wink.gif Chcę go tylko wyświetlić w takiej formie w jakiej leży sobie na serwerze, czyli półprzeźroczysty.
Tak wiem, że IE<=6.0 sobie z tym nie radzi wink.gif
webdice
Od początku. Masz już gotowy półprzeźroczysty obrazek czy chcesz taki stworzyć za pomocą GD?
marcinp1984
Mam już gotowy obrazek, problem tylko w tym że jak go wyświetlam to już nie jest przeźroczysty tongue.gif
Kshyhoo
Pokaż kod, jakim wyświetlasz obrazek i link do obrazka na serwerze...
marcinp1984
Jeśli chodzi o kod to za wiele nie ma co pokazywać bo w sumie nic nie mam. Wklejałem to co odnalazłem na różnych forach, robiłem różne miksy ale niestety nic nie wskórałem. Albo nie wyświetlało obrazka albo wyświetlało ale bez przeźroczystości. A kod jaki mam aktualnie też nie daje przeźroczystości ale przynajmniej wyświetla obrazek więc póki co go zostawiłem
  1. $empty = imageCreateFromPNG($this->path.'empty.png');
  2. header('Content-Type: image/png');
  3. imagePNG($empty);

W sumie wydaje się to logiczne ale co z tego skoro nie działa tongue.gif Coś trzeba pewnie do tego dodać tongue.gif

A poniżej obrazek wink.gif

Kshyhoo
No i to jest to, Ty nie wyświetlasz gotowego obrazka, ale go tworzysz! Zobacz, jakie funkcje odpowiadają za przezroczystość. Ja to robię tak:
  1. header("Content-Type: image/png");
  2. imagealphablending($imgX, false);
  3. imagesavealpha($imgX, true);
  4. imagepng($imgX, NULL);
  5. imagepng($imgX, "../tymcz/$name.k2.png");
  6. chmod("../tymcz/$name.k2.png", 0666);
marcinp1984
to teraz pare pytań a właściwie jedno wink.gif Co robi ostatnia linia i czy ona jest niezbędna? Coś z prawami dostępu ale nie bardzo wiem po co ona. Póki co mam bez niej i mi nie działa

Ok, pytanie nieaktualne smile.gif Znów zrobiłem lekki miks Z mojego kodu i Twojego i zadziałał smile.gif
Teraz mam tak:

1. $empty = imageCreateFromPNG($this->path.'empty.png');
  2. header("Content-Type: image/png");
  3. imagealphablending($empty, false);
  4. imagesavealpha($empty, true);
  5. imagepng($empty, NULL);

Tak więc dzięki za pomoc smile.gif
Kshyhoo
Ustawia prawa dostępu, możesz ominąć...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.