Pracuję nad skryptem, który wyciągnie dla mnie informacje z pliku tekstowego zapisanego przez Windowsowy DxDiag. Problem polega na tym, że jakkolwiek nie mam problemu z odnalezieniem różnych informacji i przypisanie ich do zmiennych sesyjnych, tak nie udaje mi się wyszukać informacji o całkowitej pojemności partycji. Teraz trochę kodów:
1. Skrypt trochę zmieniony, by było łatwiej znaleźć błąd:
<?php for ($i=1; $i<999; $i++){ for ($j=1; $j<50; $j++){ for ($z=$j+1; $z<=$x; $z++){ $hard1_name.=$linia[$z].' ';} $_SESSION['hard1_name']=$hard1_name; $hard1_line=$i; } } for ($j=1; $j<50; $j++){ if ($linia[$j]=='Free' && $linia[$j+1]=='Space:' && $hard1_line+1==$i){ $hard1_free_space.=$linia[$j+2].' '; $_SESSION['hard1_free_space']=$hard1_free_space; } } for ($j=0; $j<50; $j++){ if ($linia[$j]=='Total' && $linia[$j+1]=='Space:' && $hard1_line+2==$i){ $hard1_total_space.=$linia[$j+2].' '; $_SESSION['hard1_total']=$hard1_total_space; } } } echo ("Nazwa: {$_SESSION['hard1_name']}<br>Wolne: {$_SESSION['hard1_free_space']}<br>Cale: {$_SESSION['hard1_total_space']}"); ?>
2. Kawałek pliku z DxDiag (całość do wglądu w linku w skrypcie):
Drive: C:
Free Space: 29.2 GB
Total Space: 38.2 GB
File System: NTFS
Model: ST380013AS
3. Efekt wykonania skryptu:
Nazwa: C:
Wolne: 29.2
Cale:
Z góry dziękuję za okazaną pomoc lub nawet chęć jej udzielenia.