Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][GD] Zużycie pamięci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xcreative
Czy ma ktoś pomysł jak zmniejszyć zużycie pamięci przy obróbce plików graficznych o dużych rozmiarach. Pracuję na Symfony. Sprawa wygląda tak:

hosting - wykupiony czyli nie za wiele zdziałam więc odpowiedzi ze zmianami w plikach konfiguracyjnych czy dogrywaniu bibliotek odpadają.

memory_limit - mogę ustawić ale z hamulcem na 64MB

sfImageMagickAdapter - Nie da rady.

Gdyby znalazł się ochotnik który poda zależności parametrów obrazu od zużywanej wtedy pamięci byłbym wdzięczny. Obecnie przy tym ograniczeniu mogę spokojnie ładować zdjęcia <2Mpx no ale wiadomo jak to bywa z fotografami, że zdjęcia mają powyżej 10Mpx. I tu się pojawia problem bo pamięci nie starczy. Są na to jakieś skuteczne sposoby?
wNogachSpisz
Zależy co chcesz zrobić z obrazkiem...
wdev
Nie przeskoczysz. Obrazek 10Mpx bedzie potrzebowal 40Mb na samo zaladowanie. Mozesz jedynie zadbac o to, zeby nie zawalac pamieci niepotrzebnym smieciem (zwlaszcza dotyczy to rekordow doctrine, na ktorych warto dawac ->free()), ale jesli masz takie wymagania, to chyba tylko zmiana hostingu.
NEO.pl
Cytat(xcreative @ 6.04.2011, 20:48:39 ) *
Gdyby znalazł się ochotnik który poda zależności parametrów obrazu od zużywanej wtedy pamięci byłbym wdzięczny.

szerokosc * wysokosc * 3 = rozmiar w bajtach na sama bitmape (ew. *4 jesli jeszcze kanal alfa) - wiec sobie policz. A do tego np. drugie tyle na jakis bufor roboczy i wychodzi ze na 64MB nie pociagniesz za bardzo. zmien hosting na cos z wiekszym memory limitem (albo vps)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.