Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mySql, Apache 2.0.2 i php 5.2.17
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
jakubkameleon
Witam wszytkich jest to moje pierwsze zetknięcie z tym forum więc liczę na wyrozumiałość i pomoc.

Otóż sprawa wygląda tak:

mam zainstalowany serwer Apache 2.0.2 do tego mySql 5.5 i php 5.2.17

serwer uruchamia się z poziomu modułu dolączyłem do niego php

Kod
LoadModule php5_module "D:/ApachePhp/PHP/php5apache2_2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php

PHPIniDir "D:/ApachePhp/PHP"

mySql działa loguje się na niego z linii poleceń dodaje sobie tabele, bazy itp.
W czym rzecz po dodaniu php do Apache chciałbym odnieść się za pomocą php do mySql w tym celu w pliku konfiguracyjnym php.ini od komentowałem bibliotekę.

Kod
extension=php_mysql.dll

Następnie w katalogu gdzie mam obsługę http://localhost/phpinfo.php sprawdzam sobie php za pomocą skryptu z funkcją phpinfo().

Tu pojawiają się schody przeglądam sobie dane php i nie mam nic na temat mysql nie mogę w żaden sposób podłczyć się do bazy mysql sad.gif może ktoś mi pomóc i wskazać co źle robię?
Dodam że skrypt norlanie napiany w php np. <?php echo 'hallo' ?> działa poprawnie .\

Z góry dziękuje za okazaną pomoc
yevaud
dodaj jeszcze pdo i pdo_mysql
zresetuj apacza po zmianach
jakubkameleon
Odkomentowałem.

Kod
extension=php_pdo.dll
extension=php_pdo_mysql.dll

Zrobiłem restart uslugi Apache i dalej jak urzyję funkcji phpinfo() nie wiedzę nic o mySql czy powinny tam być jakieś już informację czy jakoś inczej to sprawdzić?

Poradziłem sobie z problemem jak się okazało przyczną było

Kod
extension_dir= "./"        --- w php.ini
zaminiełem na
extension_dir="D:\ApachePhp\PHP\ext"
do tego skopiowałem libmysql.dll do System32

po restarcie Apache uzyłem funkcji phpinfo() i mam już informację o mySql smile.gif

Korzystając z zaczętego tematu dopiszę co jeszcze zauważyłem gdyż może się to komuś przyda.

Jak mySql zaczął komunikować się z php, użyłem phpMyAdmin, po zalogowaniu do phpMyAdmin dostawałem komunikat o braku możliwości uruchomienia biblioteki

mcrypt.dll

uporałem się z tym poprzez edycję pliku php.ini

Kod
extension=php_mcrypt.dll

i skopiowałem bibliotekę z folderu php --> libmcrypt.dll do C:\Windows\System32

teraz biblioteka mcrypt jest implementowana poprawnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.