Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Data do timestamp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacobson
Witam, mam takie pytanie...
Mam 2 pola input (mozna z nich zrobic jedno). W jednym polu automatycznie value wypisuje mi date dzisiejsza (taki deault) ktora mozna zmienic na jaka sie chce w formacie DD/MM/YYYY w drugim polu input mam mozliwosc wpisania dokladnej godziny np 16:23
i teraz chcialbym przekształcic dane z tych 2 pol na timestampa zeby moc go umiescic w bazie mysql i zeby latwiej bylo mi wykonywac operacje na takim formacie. (skrypt ajax odliczajacy czas do tej daty).
Jak to mozna zrobic szybko i bezbolesnie ? tongue.gif
pozdrawiam
Hpsi
Timestamp jest formatem przedstawiającym ile sekund upłynęło od 1 stycznia 1970 00:00:00.
-> także:
poczytaj sobie o mktime oraz date
JoShiMa
Cytat(Hpsi+ @ 13.04.2011, 09:45:54 ) *
Timestamp jest formatem przedstawiającym ile sekund upłynęło od 1 stycznia 1970 00:00:00.
-> także:
poczytaj sobie o mktime oraz date

No nie wiem. Patrzę to phpMyAdmin, w tabeli mam kolumnę typu timestamp (automatycznie wrzuca tam datę dodania rekordu) a tam dane w formacie 2011-04-08 23:26:03

Hmmm. Nie wygląda mi to na ilość sekund od 1 stycznia 1970 00:00:00.

A może się mylę?
wookieb
Cytat(JoShiMa @ 13.04.2011, 10:51:30 ) *
Hmmm. Nie wygląda mi to na ilość sekund od 1 stycznia 1970 00:00:00.

W reprezentacji bitowej wygląda to jeszcze inaczej (i jest to rzeczywiste przechowywane dane w takiej formie) czy to znaczy, że nie jest to timestamp?

Cytat
The TIMESTAMP data type has a range of '1970-01-01 00:00:01' UTC to '2038-01-19 03:14:07' UTC. It has varying properties, depending on the MySQL version and the SQL mode the server is running in. These properties are described later in this section.

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/datetime.html

Po prostu w formie zwracanej liczba sekund przekładana jest na datę.
JoShiMa
Jednym słowem nie trzeba tej daty wprowadzać do bazy w formie ilości sekund. Można YYYY-MM-DD HH:MM:SS i tyle na ten temat. Bo o to chyba pytał założyciel wątku.
Hpsi
Jeśli ja wprowadziłem w błąd, to przepraszam wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.