Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zend, pobranie wartości z input
Forum PHP.pl > Forum > PHP
borpaw
Jak pobrać wartość z inputa umieszczonego w widoku kiedy na formie nie ma akcji submit tylko jest przejście do kolejnej trony przez link a potrzebuje tej wartości na kolejnej stronie widoku.
Jak to się rozwiązuje w zend?
nospor
Czy to zend czy to nie zend to formularza linkiem nie wyślesz. Może napisz obszerniej co kombinujesz to się pomyśli
No i czemu nie możesz przejśc do tej strony submitem?
borpaw
Mam coś takiego, że w zależności od parametru w tym przypadku jest to data w inpucie, generowany jest arkusz excela po kliknięciu na link i chodzi o przekazanie tej daty do funkcji generującej ten arkusz
nospor
No i jaki problem by przechodziło to przez formularz/submit?
borpaw
no właśnie nie ma submit, chodzi o to jak wyciągnąć wartość z inputa bez wysyłania formularza albo jak to zrobić przy pomocy zend żeby nie trzeba było robić przycisku submit a wartośc można było przechwycić w kontrolerze
nospor
Cytat
no właśnie nie ma submit
To wiem. I pytam się Ciebie czemu nie możesz go tam dać. Ześ się tego linka przyczepił jak rzep psiego ogona wink.gif

Możesz przy pomocy js pobrać wartość i dokleić do linka. Ale to jest bez sensu. Lepiej poprostu dodać ten submit.
I tłumaczę Ci: ZEND nie ma tu nic do rzeczy.
borpaw
taka jest organizacja strony że submita nie mogę dać.

Mam coś takiego:

1.  
  2. <input style="width:80px" id="dateDetails" type=text ></input>
  3.  
  4. ....
  5.  
  6. <a href="<?php echo $this->url(array('controller' => 'department', 'action' => 'exportexcel', 'dateDetails'=> TUTAJ )); ?>">link</a>
  7.  

W miejsce TUTAJ potrzebuję wartość z pola input dateDetails
Jak to zrobić?
nospor
No to dodaj do inputa zdarzenie onchange (javascript), które będzie uaktualniało Twoj link o tę datę.
borpaw
no ok, ale problem pozostaje chyba że podpowiesz jak to zrobić bo javascript pobierze wartość z inputa (zgoda) ale jak to spowrotem przekazać do php?
Jak taka konstrukcja ma wyglądać, możesz mi napisać kawałek kodu takiego?
nospor
Ale po co do php? Przecież przy pomocy js możesz bez problemu zaktualizować link.
Ale jeśli koniecznie chcesz ten link z php uzyskać to leć tam AJAXem
borpaw
no to jak to zrobić js?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.