Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolejkowanie czynności
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hpsi
Witam mam do zrobienia pewną galerię.

Mój problem polega na tym iż będę musiał kolejkować zadania (użytkownicy będą dodawać zdjęcia) ponieważ będę musiał wykonać szereg czynności na tych zdjęciach, a nie chcę przeciązyć serwera.
- tworzenie miniatur
- nakładanie znaku wodnego
- drobna korekta zdjęcia.

I tutaj pojawia się mój problem.

Jak zrobić takie kolejkowanie?
Jedyny mój pomysł jaki przyszedł mi do głowy, to zrobić skrypt który będzie to przerabiać wg kolejności wpisu np: tworzenie tabeli w bazie danych np "kolejka" gdzie przypisuje id, oraz id_zdjecia, i skrypt będzię jednorazowo przerabiał X zdjęć.

Czy jest to dobry pomysł? a może jakieś sugestie co do rozwiązania.
modern-web
A jak chcesz potem wywołać skrypt, który będzie pobierał z kolejki te 10 zdjęć i przeprowadzał na nim operacje?
CRON?
Hpsi
To jedyna sensowana opcja wg mnie, np uruchamiać go co pare minut
modern-web
Jeżeli masz zamiar mieć 5000 odwiedzających w dzień (non stop) to lepiej ustawić owe zadanie na noc...
Jeśli to ma być mały projekt to nic nie stoi na przeszkodzie by skrypt odpalał się co np. 10/20/30 minut.
Jeszcze pozostają 2 inne sposoby:
1) odpalanie ręczne... dość uciążliwe ale znośne i pewne ^^
2) wsadzasz skrypt na jakąś podstronę, a użytkownik odwiedzając ją zmusza serwer do wykonania tego skryptu w tle. Opcja nawet, nawet ale ma sporo minusów... przy 10 odwiedzających na raz nie ma to najmniejszego sensu ;0
Hpsi
niestety będzie to strona gdzie będzie duza ilośc (przynajmniej w zlozeniu) odwiedzających.
Nie mogę sobie pozowlić na przerabianie nocne musi się to dziać w tle co X minut wiec bedzie trzeba crona ustawić na około 10 minut .

Wiec jak opcje 1 i 2 w sumie odpada dlaczego:
ad 1) nikt nie będzie siedział przed skryptem odpalającym i kikał "przerób" co X minut - po to wlasnie jest cron by tego uniknac smile.gif
ad 2) przy 10 odwiedzających nie ma sensu, i tak samo przy 200-300 bo będzię wtedy zbyt mocno obciązać serwer ...
modern-web
Fakt. CRON tutaj wydaje się być najrozsądniejszy.
Ale wiesz; jest rozwiązanie na wszystkie problemy wink.gif - serwer dedykowany / VPS.
Większe serwisy stoją właśnie na tego typu platformach. Serwery WWW są za słabe na tak wymagające rozwiązania (mam tu na myśli 2500/5000 odwiedzających i masa poleceń do wykonania).
Hpsi
Niby tak, owszem, ale i na takich serwerach lepiej nie wrzucać im zbyt dużo zadań naraz trzeba zawsze optymalizować kod i starać się by obciążenia były jak najmniejsze i skrypt był jak najwydajeniszy by działał na zwyklych serwerach również smile.gif
co do wyboru serwera - nie odemnie zalezy gdzie to będzie stało więc wiesz =).

Dobra dzięki modern (i bags_bunny ktory mi sie udzielał na skypie) za pomoc. Wiem jak to zrobić więc jest dobrze.
modern-web
;D widzę jakieś wspólne, większe przedsięwzięcie ;p ...
Nie ma sprawy; w razie czego pisz smile.gif
Hpsi
Cytat
;D widzę jakieś wspólne, większe przedsięwzięcie ;p ...

raczej po prostu znajomość wspólna znajomość od samego poczatku jak siedzę w php'ie a to już parę dobrych lat jest smile.gif jeszcze z czasów Jportal'a smile.gif
modern-web
Dobrze jest mieć takiego znajomego. Ja w swoim towarzystwie nie znam żadnego programisty / web developera. Samouk od początku... ;d
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.